TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ DENEYİMLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA A RESEARCH ON INVESTIGATION OF INTERNSHIP EXPERIENCE OF TOURISM MANAGEMENT DEPARTMENT STUDENTS

Bu araştırmanın amacı, lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin yaz stajlarının değerlendirilmesidir. Araştırmanın evrenini, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünde eğitim alan ve 2017-2018 yılı yaz döneminde turizm işletmelerinde staj yapan 108 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada staj yapan öğrenciler, demografik bilgiler, staj yapılan işletmeye yönelik bilgiler ve staj değerlendirme raporu değişkenleri açısından ele alınmıştır. Bu doğrultuda, çalışmada verilerin temininde nitel araştırma yöntemlerinden doküman-arşiv tarama tekniğinden faydalanılmış ve öğrencilerin staj dosyaları (defterleri) incelemeye tabi tutulmuştur. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise demografik ve işletmeye yönelik bilgiler için yüzde ve sıklık analizi; değerlendirme raporu metinleri içinse içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin Türkiye ve Almanya olarak iki ülkede, 21 ayrı ilde 70 farklı işletmede stajlarını tamamladıkları görülmüştür. Staj dosyalarının son bölümünde yer alan staj hakkında görüşlerin belirtildiği altı sayfalık rapor kısmında ise öğrencilerin dört ana ve 14 alt tema altında yer alan 76 ifadeye ilişkin toplamda 607 içeriğe vurgu yaptığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular tablolar halinde ele alınmış ve ilgili literatür incelemesi ile birlikte öğrencilerin staj hakkındaki görüşleri değerlendirilerek konuya ilişkin öneriler sunulmuştur.

___

  • Ağca, Y., Akbulut, E., Binbaş, O. ve Koç, Ş.A. (2018). Önlisans Düzeyinde Turizm Eğitiminde Staj Eğitimi İle Öğrencilerin Mesleki Bağlılıkları Arasındaki İlişkin Analizi: Tokat İli Meslek Yüksekokulları Örneği, Sosyal Bilimler Dergisi, 5(23), 228-239.
  • Akay, B. ve Şıttak, S. (2019). Staj Deneyiminin Kariyer Seçimine Etkisi Trakya Bölgesi’ndeki Turizm Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(11), 757-784.