BULDAN İLÇESİ’NİN KIRSAL TURİZM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA A QUALITATIVE RESEARCH FOR THE DETERMINATION OF THE RURAL TOURISM POTENTIAL OF BULDAN DISTRICT

20. yüzyılın sonlarından itibaren turizm sektörünün giderek önemini arttırmasıyla birlikte alternatif turizm türleri üzerinde daha fazla durulmaya başlanmıştır. Alternatif turizm türleri içinde yer alan, uygulandığı bölgenin özelliklerine göre birçok alternatif turizm türüyle bütünleşik olarak uygulanabilen kırsal turizm, hem turizm sektörüne, hem de tarım sektörüne olan katkısı nedeniyle, son zamanlarda üzerinde sıklıkla durulan ve birçok bölgede geliştirilmeye çalışılan bir turizm türüdür. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler büyümeye ve kalkınmaya dayalı politikalarını geliştirirken kırsal kalkınma üzerinde durmaktadır. Kırsal kesim-kent arasındaki ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkları, kırsal bölgelerden büyük şehirlere istihdam sebebiyle gerçekleşen göçler, ülke politikalarında kırsal kalkınmaya yer verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada Denizli ili Buldan ilçesi’nin kırsal turizm potansiyelini belirleyerek kırsal turizmin kırsal kalkınmadaki önemini vurgulamak amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak yörede yaşayan yerel halktan nitel araştırma yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda Buldan yöresinin kırsal turizm açısından oldukça güçlü bir potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularını temel alarak Buldan yöresinde kırsal kalkınmanın kırsal turizmin gelişimi ile sağlanabileceği söylenebilir. Ayrıca, kırsal turizm yörenin temel geçim kaynağı olan tarım ve tekstil sektörlerinin kalkınmaya olan faydasını güçlendirecektir. Ancak Buldan yöresinin kırsal turizm potansiyelinden henüz yeterli düzeyde faydalanılamadığı görülmektedir.

___

  • Ataberk, E. (2017). Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi, Turizm Akademik Dergisi, 4 (2), ss.153-164.
  • Çeken, H. (2008). Turizmin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi Üzerine Teorik Bir İnceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10: ss. 293-30
  • Çeken, H., Karadağ, L. ve Dalgın, T. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8 (1): ss. 1- 14.