Pamuk tozuna maruz kalan işçilerde bissinozis riski

Bissinozis, pamuk tozu maruziyetine bağlı olarak ortaya çıkan mesleki bir akciğer hastalığıdır ve mesleki astmanın bir formudur. Fakültemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yapılan bu çalışmada, Aydın 'da bir tekstil fabrikasında çalışan ve pamuk tozuna maruz kalan işçilerde solunum semptomlarının ve bissinozis riskinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, pamuk tozu maruziyeti olan 256 işçi ve kontrol grubu olarak aynı işyerinde çalışan tozla teması olmayan 95 memur solunum semptomları ve bissinozis riski yönünden değerlendirilmiştir, ikinci aşamada pamuk tozu maruziyetinin solunum fonksiyon parametrelerine olan etkisini ortaya çıkarmak amacıyla teste uyum sağlayabilen 185 işçi ve 105 memura spirometrik ölçüm yapılmıştır. İşçilerde solunum semptomlarının işyeri ile ilişkisi sorgulandığında toplam 21 işçide (%8.2) bissinozis ile ilişkili semptomlar saptanmıştır. Bunların 18'i Grade B1, 3'ü Grade B2 olarak sınıflandırılmıştır. Sigara içen ve içmeyen olgular karşılaştırıldığında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum yakınmaları sigara içenlerde daha yüksek bulunmuştur. Solunum fonksiyon parametrelerinden FEF25-75, FEF50 değerleri sigara içen işçilerde, sigara içen memurlardan daha düşük bulunmuştur (p< 0.05). işçilerde maruziyet süresi ile FEF25-75, FEF50, FEF75 parametreleri arasında negatif ilişki saptanmıştır (p< 0.05). Sonuç olarak, ortalama 10 yıllık pamuk tozu maruziyetinin solunum fonksiyon testlerinde anlamlı bir azalma meydana getirmediği saptanmış, ancak sigara içenlerde küçük hava yollarında etkilenme düzeyinin sigara içen memurlardan fazla olması nedeniyle pamuk tozu ve sigaranın birbirlerinin etkisini arttırıcı rolü olduğu düşünülmüştür.

Byssinosis in workers exposed to cotton dust

Byssinosis, a form of occupational asthma, is an occupational lung disorder developed due to cotton dust exposure. In this study which is organized by Adnan Menderes University Medical Faculty, it is aimed to research the prevalence of respiratory symptoms and byssinosis in cotton dust exposed workers. First, 256 textile workers exposed to cotton dust and 95 civil servant as a control group in a textile fabric were investigated for respiratory symptoms and byssinosis and then spirometry was performed to cooperated 185 textile workers and 105 civil servants in order to evaluate the effect of cotton dust exposure on pulmonary function test. 21 (%8.2) workers were found to have byssinotic symptoms; 18 were Grade B1, 3 were Grade B2. Cough, phlegma, dyspnea, wheezing complaints were higher in smokers than nonsmokers. FEF25-75 and FEF50 was found to be lower in smoker workers compared to smoker civil servants (p< 0.05). A negative correlation was found between exposure duration and FEF25-75, FEF50, FEF75 (p< 0.05). These data suggest that cotton dust exposure for 10 years does not lead to a significant impairment in PFT. However impairment of PFT parameters of small airways is more in smoker workers compared with smoker civil servants. Hence, smoking and cotton dust exposure may have additive effects on each other.

___

Tüberküloz ve Toraks-Cover
  • ISSN: 0494-1373
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1951
  • Yayıncı: Tuba Yıldırım
Sayıdaki Diğer Makaleler

Langerhans hücreli granülomatozis ( Hodgkin hastalığı ile karışan bir olgu nedeniyle )

Kamil CERRAHOĞLU, Erdoğan KUNTER, Mehmet Kutlu ÇELENK, Şaban SEBİT, Zafer KARTALOĞLU, Oğuzhan OKUTAN, Ahmet İLVAN, Cem SEZER

Göller Bölgesi'ndeki hekimlerin bronş astmasının tanı ve tedavilerine yaklaşımları

Ünal ŞAHİN, Erhan TURGUT, Ahmet AKKAYA, Mehmet ÜNLÜ

İnhaler steroidlerin yan etkilerinin klinik ve laboratuvar parametrelerle değerlendirilmesi

Tülay YARKIN, Dane EDİGER, Nihat ÖZYARDIMCI, Tayjen ÖZCAN, Halime BALKANLI, Gürdal Eser YÜKSEL, Kunt Esra UZASLAN

Pamuk tozuna maruz kalan işçilerde bissinozis riski

Mehmet POLATLI, Orhan ÇİLDAĞ

İzoniazid, rifampin ve morfozinamid hepatotoksisitesinin yaş ve cinsiyetle ilişkisi

G. UTKANER, U. YILMAZ, E. YALNIZ, M. GÜRSOY, G. ERBAY, Ü. KAMALI

Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerde ve ailelerinde sigara alışkanlığı: Dört yıllık kohort çalışması ilk sonuçları

İrfan UÇGUN, Muzaffer METİNTAŞ, Necla ÖZDEMİR, Sinan ERGİNEL, Füsun ALATAŞ, Mustafa KOLSUZ, Selma METİNTAŞ

Tüberküloz dışı nedenlerle cerrahi uygulananlarda mediastinal ve hiler tüberküloz lenfadenit sıklığı

Adnan SAYAR, Muzaffer METİN, Aysun ÖLÇMEN, Hakan GÜLEÇ, Müfid ÖLÇMEN, Yıldıray BEKAR, Erdal KAYA

Akciğer tüberkülozunda kardeş kromatid değişimi sıklığının araştırılması

Sıtkı ÖZTAŞ, İlknur GÖRGÜNER, Mevlit İKBAL, Metin GÖRGÜNER

Nedeni bilinmeyen ateş tablosu ile seyreden ekstrapulmoner ve dissemine tüberküloz: 13 olgu sunumu ve derleme

Mustafa PEHLİVAN, Atila AKKOÇLU

Akciğer kanserlerinin evrelendirilmesinde mediastinoskopi ve bilgisayarlı tomografinin karşılaştırılması ( Ön çalışma )

Atila EROĞLU, Mehmet DEMİREL, Çetin ÇELENK, Ahmet BAŞOĞLU, A. Metin GÖRGÜNER, Nurettin KARAOĞLANOĞLU