“LEYLEĞİN YUVADAN ATILMIŞ YAVRULARI”: KOT KUMLAMA İŞÇİLERİ

Kot kumlama işçilerinin hikâyesi, aslında Türkiye’nin aynadaki sureti. Bu hikâyede, Türkiye’nin uluslararası kapitalist iş bölümündeki rolünü, hızla tırmanan yoksulluğu, yoksulluğun daha da tetiklediği iç göçü, “söz konusu sermaye birikimiyse gerisi teferruattır” ilkesini ve daha nicelerini görmek mümkün… Türkiye’de kot kumlama sektörünün gelişimini kot kumlama işçisi Abdülhalim Demir’den dinleyelim: “…Kumlama, Türkiye’ye yeni geldiği için fazla gelişmemişti… 1999 yılında rodeo kumlama çok aşırı parladı. Neredeyse piyasaya sürülen bütün kotlara beyazlatma yapılıyordu. Bir anda aldığımız maaşlar piyasanın iki-üç katına çıktı. Herkes köydeki veya çevredeki eşine dostuna bu işi tavsiye etti. Burada başka işlerde çalışan arkadaşlar dahi işlerini bırakıp kumlama işine girdiler. İstanbul’da iki elin parmaklarıyla sayılacak kadar kumlama atölyesi varken bu sayı yüzlere çıktı. Hiç kumlama nedir bilmeyen sermayedarlar bir kumlama ustasına 3 kuruş fazla verip himayesinde rodeo kurdular. Rodeo açmak için bir kompresör, bir hava tankı, birkaç püskürtme tabancasından başka bir şey gerekmiyordu. Unutmadan, kelepir bir bodrum bir de çalışacak işçi gerekliydi”

___

  • Demir, A., 2008, “Leyleğin Atılmış Yavruları”, [http://www.kotiscileri.org/hikayelerimiz.html].
  • Albay, S., 7 Nisan 2008, “Kot Taşlama İşçilerinin Çoğu ‘Silikozis’e Yakalanıyor”, [http://bianet.org/bianet/ kategori/bianet/ 106163/kot-taslama-atolyelerinde- iscilerin-cogu-silikozise-yakalaniyor].
  • Kızıl Bayrak., 18 Ekim 2008, “Kot taşlama işçileri anlatıyor… ‘Bu işin peşini bırakmayacağız’”, [ttp://www.kizilbayrak.net/index.php?id= 178&print=1&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt _news%5D=33061]
  • Arena, 16 Nisan 2007, Kanal D.
  • Durmuş, G., 4 Kasım 2008, “Silikozisin söndürdüğü hayatlar”.