DÖNÜŞÜMÜN KÖŞE TAŞLARI: KAMU HİZMETİ VE SAĞLIK EMEK SÜRECİ

Sağlık hizmetinin üretiminde sağlık çalışan-larının ne yaşadığı ve ne ile karşı karşıya kaldığı önemlidir. Bir o kadar da önemli olan, bu hizmeti alan toplum kesimlerinin ne yaşadığı ve ne ile karşı karşıya olduğudur. Dolayısıyla sağlık hizmeti, yalnızca sağlık çalışanları için değil, tüm toplum için oldukça kritiktir. Bu nedenle sağlık hizmetinin üretimi ve buna dair sorunlar yalnızca sağlık çalışanlarına bırakılmayacak kadar toplumsal bir konudur. 21. yüzyılın başında hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde şu sorular gündemdedir: Sağlık hizmeti nasıl değişiyor? Sağlık emek süreci, yani hizmetin üretimi, nasıl dönüşüyor? Sağlık çalışanlarının deneyimleri nasıl farklılaşıyor? Tüm bu soruları tartışabilmek için ilk olarak kamu hizmeti kavramı üzerine düşünmek gerekir. Düşünmek gerekir çünkü kamu hizmetinin tanımı, içeriği ve üretimi konusundaki yaklaşım doğrudan sağlık emek sürecinde belirleyici olmaktadır. Bu yazının ilk bölümü kamu hizmetinin dönüşümünü irdelemektedir. İkinci bölümde ise sağlık emek sürecinde yaşanan dönüşümler serimlenecektir.

___

  • Yalman, G. (2002) “The Turkish State and Bourgeoisie in Historical Perspective: A Relativist Paradigm or a Panoply of Hegemonic Strategies?”, Balkan, N. ve Savran, S. (der.) The Politics of Permanent Crisis: Class, Ideology and State in Turkey, New York: Nova Science Publishers içinde, s. 21-54.
  • Aglietta, M. (1998) “Capitalism at the Turn of the Century: Regulation Theory and the Challenge of Social Change”, New Left Review, 232, 41-90.
  • Hardt, M. ve Negri, A. (1994) Labor of Dionysus: A Critique of the State-Form, Minnesota: University of Minnesota Press.
  • Özuğurlu, M. (2003) “Sosyal Politikanın Dönüşümü ya da Sıfatın Suretten Kopuşu”, Mülkiye, C.27, S. 239, s. 59-75.
  • Marx, K. (1986) Kapital I (çev. A. Bilgi), Ankara. Sol Yayınları.
  • Jessop, B. (2002) The Future of the Capitalist State, Cambridge: Polity Press.
  • Bahçe, S., G. Yücesan-Özdemir, E. Voyvoda, vd. (2011) Emek Politikaları: Ne Oluyor? Ne Yapmalı?, Ankara. Belediye-İş Yayınları.
  • Braverman, H. (1974) Labor and Monopoly Capital, New York. Monthly Review Press. Brooks, S. ve Gagnon, A. G. (1994) The Political Influence of Ideas: Policy Communities.
  • Ansal, H. (1996) “Teknolojik Gelişmelerin İşgücü Niteliğine Etkileri”, Lordoğlu, K. (der.) İnsan, Toplum ve Bilim içinde, İstanbul. Kavram Yayınları, s. 11- 25.l