Bir üniversitenin iki sağlık merkezine başvuranların memnuniyet durumlarının belirlenmesi

Amaç: Ankara'da bir üniversitenin iki sağlık merkezine bir hafta boyunca başvuranların sağlık merkezlerinden memnuniyet (hoşnutluk) düzeyini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmaya sağlık merkezlerine başvuranların (980) % 40'i katılmıştır. Bulgular ve sonuçlar: Araştırmaya katılanların çoğunluğunu 20-24 yaş arası öğrenciler oluşturmaktadır. I. ve II. merkeze muayene olmak amacıyla başvuranlar sırası ile %71,4 ve %79,6'dır. Başvuranların yaklaşık dörtte biri sağlık merkezlerinin çalışma saatlerinden memnun olmadığını belirtmişlerdir. Birinci merkeze başvuranların % 52.6' sı, II. Merkeze başvuranların % 59.7'si koruyucu sağlık hizmetleri hakkında yeterince bilgilendirilmediklerini belirtmişlerdir. Birinci merkeze başvuranların %69,3'ü, II. Merkeze başvuranların %80,6'sı sağlık merkezlerinden aldığı hizmetlerden genel olarak memnundur. İkinci merkeze başvuranlar, I. merkeze başvuranlardan genel olarak daha memnundurlar (p=0.01) ve ailelerinin böyle bir merkezde muayene olmasını daha fazla istemektedirler (p=0.000) Öneriler: Sağlık merkezlerinde standart bir değerlendirme formunun, bu merkezlerden yararlananların memnuniyetini belirlemek amacı ile sürekli olarak bulunması ve bu formların sistemli olarak değerlendirilmesi sağlık merkezlerinin daha iyi hizmet sunması bakımından yararlı olabilir.

The outpatients' statisfaction at two health centers of a university

Objective: To determine the outpatients' satisfaction at two health center of a university. Materials and methods: In this descriptive study, 40 % of the patients participated out of 980 patients who applied to the health centers within a week. Results: The majority of the participants were between 20-24 ages. The patients who applied for examination were 71.4% and 79.6% respectively for the first and the second health centers. One of four of the patients were not satisfied with the working hours of both centers. 52.6 % of the patients in the first and 59.7% of the patients in the second health center told that no preventive messages were given by the physcians. 69.3% of the applicants of the first center stated that they were generally satisfied with the health care given where as this percent was 80.6 for the second student health center. General satisfaction was higher for the second health center (p=0.01) and higher percent of the students would prefer the II. Health center for their families (p=0.000). Recommendations: A standard student satisfaction form developed and evaluated regularly for these health centers may be helpful to improve the health care services.

___

  • 1. Evci, E.D., ODTÜ Öğrencilerinin Mediko-Sosyal Sorunları, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Ankara 1997.
  • 2. Yüksek Öğretim Kurumları Sağlık-Kültür-Spor Yönetmeliği
  • 3. www.healthcenter.unt.edu/eval.html University of North Texas Student Health and Wellness Center, (Ekim 2002)
  • 4. Bilgiç E., Gökalp D., Biçeroğlu S., Budak B.A., Duman E.A., Bostan F., Gülveren Sağlık Ocağı Bölgesinde hipertansiyonlu ve/veya diyabetli bireylerin tanı, tedavi ve izlemlere ilişkin değerlendirme ve sağlık ocağından memnuniyet düzeyi araştırması. İntern Araştırması, Eylül-Ekim 2000, (Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahat Tezcan, Yrd. Doç. Dr. Hakan Altıntaş)
  • 5. Dansky KH, Colbert CJ, Irwin P., Developing and using a patient satisfaction survey: a case study, J.Am Coll Health, 1996 Sep; 45(2) : 83-8
  • 6. http://departments.mwc.edu/ hctr/www/visit.html, Mary Washington College Student Health Center (Ekim, 2002)
  • 7. www.unm.edu/shc1/survey00.html The university of New Mexico Student Health Center (Ekim 2002)
  • 8. Anderson EA., Measuring service quality at a university health clinic, Int J Health Care Qual Assur 1995; 8 (2): 32-7