Kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman (Ludogoriye) Bölgesi Etnik Türklerinde Geleneksel Düğün Uygulamaları

Bu araştırma, Temmuz - Ağustos 2004 tarihlerinde, Kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman (Ludogoriye) Bölgesinde y&î alan Tırgovishte, Razgrad, Ruse ve Shumen illerine bağlı bulunan Golyamo Sokolovo, Kamburovo, Kroyaç, Lovets, Trapishte ve Trıbaç köylerinde gerçekleştirilmiştir. Yürütülen saba araştırmasının temel amacı, günümüzde Bulgaristan'ın Etnik Türkleri olarak adlandırılan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli dönemlerde Rumeli'ne düzenlediği akınlar süresince ve sonrasında, bu bölgeye yerleştirilen, Müslüman Türk azınlığın etno-kültürel varlığına bir kez daha dikkat çekmektir. Bölgedeki Türklerin, geleneksel düğün uygulamalarına ışık tutmak üzere, sosyal bilimlerde kullanılan alan araştırması tekniklerinden1 yararlanılmış, sahada çalışılan kaynak kişilerden elde edilen çeşitli bulgular yorumlanarak aşağıda sunulmuştur.

Tradional Wedding Practices of Ethnic Turk's in Northeast Bulgaria's Ludogoria Egion

This research was been realised at the Northeast part of Bulgaria's Deliorman (Ludogoriye) region in some villages like Golyamo Sokolovo, Kamburovo, Kroyaç, Lovets, Trapishte ve Trıbaç of Targovishte, Razgrad, Ruse and Shumen Municipalities by the period of July - August 2004. The main aim of mis area research is to drag up an attention, once again to the etno-cultural existence of Muslini Turkish minority., today well known as Ethnic turcs of Bulgaria. İn order to enlighten some traditional- wedding practics and the rituals of the Turks of this region, the well known social studies area research technics were used and various findings were commentaried and presented down.

___

  • AnaBritannica Kültür Ansiklopedisi, (2:000), İstanbul, Ana Yayıncılık A.Ş., Cilt 6, s. 394
  • Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, (1992), İstanbul, Interpress Basın ve Yayıncılık,Cilt 8, s. 3911
  • Erdentuğ, Nermin, (1972), Türkiye Türk Toplumlarında Kültürel Antropolojik (Etnolojik)
  • incelemeler., Ankara, A.Ü. Eğitini Fakültesi Yayını, s. 68
  • İslam Ansiklopedisi, (2003), Ankara, Türkiye Diyanet Vaklî Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi Cilt 6, s. 708-709
  • Örnek, Sedat Veyis., (1971), Etnoloji Sözlüğü, Ankara, A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları:200, s. 65, 114, 185 .
  • Türkçe TDK Sözlük, (1998), Ankara, TDK Yayınları, s., 565