DIFFERENT CULTURES SIMILAR TEENAGER PROBLEMS TWO NOVELS FROM THE PROBLEM-ORIENTED YOUNG ADULT LITERATURE: “RELAX” BY ALEXA HENNIG VON LANGE AND “DIARY OF HEROIN” BY KANAT GÜNER

Bu yazıda aynı yılda Almanya’da ve Türkiye’de yayınlanmış iki stereo tip roman gençlik yazını penceresinden ele alınacaktır. Coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerde aynı yıl yazılan ve farklı kültürlerin paralel sorunlarını ele alan Almanya’dan sorun odaklı gençlik romanı “Relax” ile Türk uyuşturucu romanı “Eroin Güncesi” incelenecek ve karşılaştırılacaktır. Birbirini muhtemelen hiç tanımayan, aynı yaşlardaki iki bayan yazarın, gençlerin farklı kültürlerde yaşadıkları benzer sorunları, gereksinim ve deneyimleri kaleme almış ve sevgi arayışını konu etmiş olmaları çok ilginçtir. Alexa Henning von Lange 24 yaşında yazdığı “Relax” ile Almanya’daki gençlerin sorunlarını ve bu sorunlardan kaçmak için seçtikleri seks, uyuşturucu içeren yaşam şeklini ve akranlara kendini kabul ettirme isteğini, güven ve sevgi yoksunluğunu tüm gerçekliği ile betimlemiştir. Okur bu yaşam tarzının içindeki yanlışları kendi fark eder ve çözümleri kendi bulur. Kanat Güner ise 27 yaşında masanın başına geçer ve tüm yaşadıklarını okurun ders alması, bu hataları yapmaması için yazar. Toplumu, anne ve babaları, dedeleri eleştirir, eğitimdeki hataları vurgular, nasihat verir. Amaç gençlerin sevgi ve güven arayışı içinde alkol bataklığına saplanmalarına engel olmaktır. Bu iki genç bayan yazar gençlerin Almanya ve Türkiye gibi birbirinden çok farklı kültürlerde yaşadıkları evrensel gençlik sorunlarına sonu ölümle biten romanlarıyla dikkatleri çeker ve özellikle anne babaları uyarırlar.

___

  • Güner, Kanat, Eroin Güncesi, Era Yayıncılık, Istanbul, 1997.
  • Lange, Alexa Hennig von, Relax, Rogner&Bernhard, Hamburg, 1997.
  • Asutay, H., “Der Adoleszenzroman in der Türkischen Jugendliteratur und Literaturunterricht in der Türkei”, Zeitschrift für Interkulturellen Fremdscprachenunterricht, ISSN 1205-6545, jg. 8, nr.1, 1/2003.
  • Atik, Oktay, “The Youth Cultures in terms of Literature Education”, 10th International Balkan Congress on Education and Science "Education and Globalization”, September 17-19, 2015, University “Ss. Cyril and Methodius” – Skopje Faculty of Pedagogy “St. Kliment Ohridski” – Skopje, Macedonia, 2015.
  • Blickle, T. Mentalitätswandel in den frauenspezifischen Anliegen jüngerer Erzählerinnen in Europa, Stuttgart, Deutschland, 2005.
  • Çoğuloğlu, H. Ö., Türkiye'de Yer Altı Edebiyatının İzleri, Bilgi Üniversitesi, İstanbul, 2010.
  • Gansel, Carsten, “Jugendliteratur und jugendkultureller Wandel”, H.-H. Ewers (der) içinde, Jugendkultur im Adoleszenzroman (s. 13-42), Weinheim und München: Juventa, 1994.
  • Ijoma Mangold., 20. April 2011, 8:00 Uhr / Editiert am 14. September 2015, 15:02 Uhr ZEIT-Magazin Nr. 17/2011.
  • Kaulen, Heinrich, “Jugend- und Adoleszenzromane zwischen Moderne und Postmoderne”, 1000 und 1 Buch Heft, 4, 1999, 4-12.
  • Lange., A. H. Alexa Hennig von Lange.: http://www.alexahennigvonlange.de/lebenslauf.html 2016/08/02
  • Polat, İ., “Post-Dramatik Yaşamların Ötesinde: Sarah Kane ve Kanat Güner”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2014, 147-155.
  • Wehdeking, V., Generationswechsel: Intermedialität in der deutschen Gegenwartsliteratur.: Erich Schmidt, Berlin 2007.
  • Yücel, Mukadder - Göçerler, Harun - Demir, Meryem, “Interkulturelles Lernen durch den Whiteboard-Einsatz als Zusatzmaterial”, Humanitas, Sayı: 5, Tekirdağ 2015, s. 229-242.