Büro Çalışanlarının Genel Sinizm Düzeylerinin Tükenmişliğe Etkisi: Örgütsel Sinizmin Aracılık Rolü

Araştırma vakıf yükseköğretim kurumlarındaki idari personellerin sinizm düzeylerinin tükenmişlik düzeylerine etkisinde örgütsel sinizmin mediyatör rolünün incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında vakıf yükseköğretim kurumlarındaki idari personellerin genel sinizm, örgütsel sinizm ve tükenmişlik düzeylerini tespit edebilmek için anket formları ile veri toplanmıştır. Araştırma modelinin test edilmesi için mediyatör analizi yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda çalışanların genel sinizm ve örgütsel sinizmlerinin tükenmişliği arttırdığı, sinizmin tükenmişliğe etkisinde örgütsel sinizmin önemli bir rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulara göre, çalışanların genel sinizm algılarının tükenmişliği arttırdığı ancak bu etkinin bir kısmının örgütsel sinizm üzerinden gerçekleştiği görülmektedir. Çalışanların tükenmişlik seviyelerinin yüksek olmadığı, ancak sinizm ve örgütsel sinizm düzeylerinin yükselmesinin tükenmişlik açısından olumsuz sonuçlara meydana getireceğinden çalışanların olası olumsuz görüşlerini engellemeye yönelik faaliyetler tasarlanması gerektiği önerilmektedir.

The Effect of General Cynicism Levels of Office Workers on Burnout: The Mediating Role of Organizational Cynicism

The research was conducted to examine the mediator role of organizational cynicism in the effect of cynicism levels of administrative personnel in foundation higher education institutions on burnout levels. Within the scope of the research, data were collected with questionnaires to determine the general cynicism, organizational cynicism, and burnout levels of the administrative staff in foundation higher education institutions. Mediator analysis was performed to test the research model. As a result of the analysis of the data, it was concluded that the employees' general cynicism and organizational cynicism increased burnout, and organizational cynicism had an important role in the effect of cynicism on burnout. According to the findings, it is seen that the general cynicism perceptions of the employees increase burnout, but some of this effect is realized through organizational cynicism. It is suggested that the burnout levels of the employees are not high. Still, since the increase in the cynicism and organizational cynicism levels will cause negative results in burnout, activities should be designed to prevent the possible negative views of the employees.

___

  • Üçok, D. ve Torun, A. (2014). Tükenmişliği etkileyen olumsuz tutum ve beklentiler: Sinik tutum ve psikolojik sözleşme ihlali algısı üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28(1), 231-250.
  • Vardarlıer, P. ve İncesu, E. (2021). Örgütsel adalet ve örgütsel sinizm ile ilgili tez çalışmalarının incelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(40), 704-727. doi: 10.46928/iticusbe.742054
  • Yıldırım, M. H. , Erul, E. E. ve Kelebek, P. (2014). Tükenmişlik ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki banka çalışanları üzerine bir araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 6 (1), 34-44.
  • Yılmaz, F., İşeri, İ. ve Çolak, M.Y. (2016). Ankara’da özel hastanelerde çalışanların sinizm ve örgütsel sinizm düzeyleri. Akademik Bakış Dergisi, 54, 429-444.