TÜRKİYE’DE SOSYAL HİZMET VE SOSYAL BİLİM İLİŞKİSİNE YÖNELİK BİR ALINTI ANALİZİ ÇALIŞMASI

Bu çalışma, sosyal hizmet disiplini ile diğer sosyal bilimler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılan bir alıntı analizi araştırmasını içermektedir. Araştırmada, bir yandan Sosyal Hizmetler Yüksekokulu (SHY) Dergileri ve sosyal hizmet anabilim dalındaki doktora tezlerinde sosyal bilim dallarından ne kadar alıntı yapıldığı araştırılırken, diğer yandan Ankara’da bulunan Üniversitelerin ilgili bölümlerinin kütüphaneleri ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'nda bulunan doktora tezlerinde sosyal hizmet disiplininden ne kadar alıntı yapıldığına bakılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, SHY Dergileri ve doktora tezlerinin diğer sosyal ve davranış bilimlerinden yaptığı alıntılara bakıldığında 1982 yılından sonra alıntıların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sosyal hizmet, en fazla alıntıyı diğer sosyal bilim dallarından sırasıyla sosyoloji, psikoloji ve psikiyatriden yapmıştır. Sosyal hizmeti alıntılayan diğer sosyal bilim dallarında ise ilk sırayı psikoloji alırken, bunu çocuk gelişimi ve ev ekonomisi izlemektedir. 

A citation analysis study toward social work and socîal Science relation in Turkey

Aİm of this study is to determine relationship between social work and social Sciences. İn this research, Social work journals and doctoral thesis were examined that how social work resources were used social Sciences resources which are doctoral thesis from Universİties in Ankara. And, aiso researchers aimed to determine that how social Sciences resources were used the social work resources. As a conclusion of this research, it is found that citations which are from social work to social Sciences have be en increased after 1982. Many of citations wliich are from social Sciences to social work have been cited from sociology, psychology and psychiatry. İn contrary, the depaıiments of psychology, chlld development and family economics cited social work primarily.

___

  • BUSH R, I, Irvvîn E ve SAINZ A. (1997) "The Use of Social Science Source in Social Work Practice Journals: An Applications of Citation Analysis", Social Work Research And Abstracts, C.21.S.1, March, s.45-53,
  • CHEUNG, M. (1990) KomFong,"lnterdisciplinary Relatİonships Betvveen Social Work And Other Dİsciplines: A Citation Study", Social Work Research And Abstracts, C.26S.3, September, s. 23-29.
  • CILGA, İ. (1988) ‘Türkiye'de Sosyal Çalışma Bilgi Kuramına Yaklaşım Sorunları”, Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Dergisi, C. 6, S. 1-2-3, s.1-14.
  • JOHNSON, Louise C. (1995). Social Work Practice: A Generalist Approach, Fifth Edition.
  • KONGAR, E. (1995). Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği, İstanbul.
  • KUT, S. (1987). "Sosyal Hizmet Eğitiminin Teorik Temeli", Sosyal Hizmet Yüksekokulu Dergisi, C.5,S.1,Ocak, s.25-35.
  • PEARMAN. J. (1973). Social Science And Social Work: Applications of Social Science in the Helping Professions, The Scarecovv Press., İnc.