DÜZENSİZLİĞİN DÜZENİ: KAOS KURAMI VE SOSYAL HİZMET

İçinde bulunduğumuz yüzyılın bilim dünyasını derinden etkileyen kaos kuramı son zamanlarda sosyal bilimlerde daha çok kullanılmaya ve konuşulmaya başlanmıştır. Bu makale sosyal bilimlerde popülerliğini artıran kaos kuramının sosyal hizmet disiplininin uygulama süreci açısından kullanılabilirliğini ele almaktadır. Kaos kuramı bilim dünyasına yeni bir bakış açısı kazandırarak bir değişime yol açmakla kalmamış aynı zamanda bilim dünyasında disiplinler arası bütüncül bir bakış açısını hâkim kılmıştır. Kaos kuramı düzensizliğin içinde var olan düzene değinirken, küçük görünen başlangıç koşullarının büyük sonuçları olabileceğini söyler. Geçmişi insanın var oluşuna kadar dayanan ancak bilimselleşme süreci sosyal bilimler alanında diğerlerine göre nispeten yeni olan sosyal hizmet disiplini açısından, kaos kuramının beraberinde getirdiği bütüncül bakış açısı, toplumsal hayatta yaşanan kaosların düzenli, adaletli ve insancıl hale dönüşmesi, mesleki olarak hayati derecede önem arz etmektedir. Karmaşık sistemlerle her alanda ve her düzeyde çalışan sosyal hizmet uzmanları için kaos kuramının kullanılması sosyal hizmet disiplinin kavramsal çerçevesi bakımından önemlidir. Bu nedenle çalışmada kaos kuramı ve sosyal hizmet disiplini arasındaki ilişki ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve sosyal hizmet alanında kaos kuramının kullanımı örneklendirilmiştir.

The Order of the Disorder: Chaos Theory and Social Work

The chaos theory, which deeply influenced the scientific world of the century we live, has started to be used and spoken more recently in social sciences. This article discusses the practicality of the chaos theory that increases its popularity in the social sciences in terms of the application process of the discipline of social work. Chaos theory not only brought a new perspective to the scientific world and led to a change, but also a holistic interdisciplinary perspective in the scientific world. Chaos theory refers to the order within the disorder but says that the initial conditions that appear small may have great consequences. From the standpoint of social work discipline, whose history dates back to the existence of man, but the process of scientificization is relatively new in the field of social sciences, it is important to use the holistic perspective for regular, fair and humane transformation of the chaos experienced in the society. The use of chaos theory for the social workers working with complex systems at all levels, it is important in terms of the conceptual framework of social work discipline. For this reason, the relationship between chaos theory and social work discipline is revealed and the use of chaos theory in social work is exemplified.

___

  • Acar, H. ve Çamur Duyan, G. (2003). Dünya’da Sosyal Hizmet Mesleğinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 14(1), 1-19.
  • Akmansoy, V. (2012). Kaos Teorisi ve Eğitime Yansımaları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Burdur.
  • Çelik, G. ve Polat, G. (2018). Karmaşıklık Kuramının Uygulamalı Bir Sosyal Bilim Olan Sosyal Hizmete Yansımaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(2), 1320-1338.
  • De Shazer, S. (1991). Putting Difference to Work. New York: W. W. Norton.
  • Gleick, J. (2016). Kaos. (Çev. İ. A. Demir) İstanbul: ALFA Yayınları.
  • Gürsakal, N. (2001). Yeni Bilim. http://www.academia.edu/download/37299078/YENI_BILIM.docx Erişim Tarihi: 07.01.2020
  • Hudson, C. G. (2000). At the Edge of Chaos: A New Paradigm for Social Work? Journal of Social Work Education, 36(2), 215-230.
  • Karaçay, T. (2004). Determinizm ve Kaos. Mantık, Matematik ve Felsefe II. Ulusal Sempozyumu. 21–24 Eylül 2004, Çanakkale, Türkiye.
  • Lale, A. (2018). Kaos Teorisi ve Uluslararası İlişkiler: Arap Baharı Örneği. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Rockler, M. J. (1991). Thinking about Chaos: Non-Quantitative Approaches to Teacher Education. Action in Teacher Education, 12(4), 54-63.
  • Şahin, F. (2001). Sosyal Hizmette Güçler Perspektifi ve Çözüm Odaklı Mülakat. Aile ve Toplum, 1(4), 59-72.
  • Türk Dil Kurumu. (2020). Kaos. https://sozluk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 07.01.2020
  • Töremen, F. (2000). Kaos teorisi ve Eğitim Yöneticisinin Rolü. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 22, 203-219.
  • Uçar, S. (2010). Kaos Teorisinin Felsefi Özellikleri. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Ural, Ş. (2005). Kozmozdan kaosa. Mantık, Matematik ve Felsefe II. Ulusal Sempozyumu. 21–24 Eylül 2004, Çanakkale, Türkiye.
  • Yeşilorman, M. (2006). Kelebek kanadını kimden yana çırpıyor? Birleştirilmiş bilimin kıyısında kaos ve sosyal bilimler. İKÜ Güncesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4(3), 77-86.
  • Yıldırım, C. (1992). Bilim Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Toplum ve Sosyal Hizmet-Cover
  • ISSN: 2147-3374
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞA SAHİP AİLELERDE, AİLE İÇİ ROLLER VE ÇOCUĞU TANIMA BECERİLERİNİN AİLE YILMAZLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Uğur HASSAMANCIOĞLU, Ayşe AKIN, Ceren YOLDAŞ, Semra ŞAHİN

DÜZENSİZLİĞİN DÜZENİ: KAOS KURAMI VE SOSYAL HİZMET

Mustafa Emin AKÇİN, Oğuzhan ZENGİN

Tarihsel Süreçte Kadının Aile İçindeki Konumunun Feminist Sosyal Hizmet Yaklaşımı Temelinde Değerlendirilmesi

Hatice Kübra DOĞANCI, Tarık TUNCAY

XXXL BEDENLER: OBEZ BİREYLERİN BAŞ ETME STRATEJİLERİNİN BAZI SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Meryem DANIŞMAZ SEVİN, Berhan KAYA, Dicle Buse ZENGİN, Mehmet Ufuk ESENTÜRK, Sümeyye DOĞAN, Sergen DEMİR, Serkan OSKU

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SOSYAL DIŞLANMA ALGISI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Meryem GÜL, Derya SASMAN KAYLI

Simülasyon Uygulamaları: Türk Sosyal Hizmet Eğitimi İçin Potansiyel Bir Yaklaşım

Buğra YILDIRIM, Fatih ŞAHİN

Engelli Öğrencilerin Engelliliğe İlişkin Algılarının Eğitim Yaşantılarına Yansıması

Huriye İrem KALAYCI KIRLIOĞLU, Özlem KARAKUŞ

Sosyal Hizmet Uygulamalarında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı

Beyza YILMAZ

TARİHSEL SÜREÇTE KADININ AİLE İÇİNDEKİ KONUMUNUN FEMİNİST SOSYAL HİZMET YAKLAŞIMI TEMELİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Hatice Kübra DOĞANCI, Tarık TUNCAY

EVLAT EDİNME SÜRECİNDE BİYOLOJİK ANNENİN HAK ARAMA MÜCADELESİ: VAKA SUNUMU

Zeki KARATAŞ