BİR ENTELEKTÜEL OLARAK DURMUŞ HOCAOĞLU

Bu çalışmada, Durmuş Hocaoğlu’nun üslûbu, entelektüel kimliği ve çalışmaları sosyolojik bir bağlam içinde ele alınmıştır. Onun entelektüel biyografisi, 1980 sonrasından vefat ettiği 2010 yılına kadarki dönem içinde Türkiye’de yaşanan gelişmeler çerçevesinde analiz edilmiştir. 12 Eylül 1980 askerî darbesi ve sonrasında Türkiye, dünyada yaşanan küresel ölçekteki değişimle de paralel olarak siyasal ve sosyal yapısı itibariyle çok hızlı bir değişim sürecine girmiş, nüfusun önemli bir kısmı şehirlerde yaşamaya başlamış ve bu değişim süreci hem toplumda hem de siyasal alanda yeni ve önemli birçok meselenin Türkiye’nin gündemine girmesine sebep olmuştur. Durmuş Hocaoğlu hem dünya hem de Türkiye açısından son derece sancılı geçen bu dönemin şahitlerinden biridir. 2010 yılında vefat ettiği döneme kadar, muhtelif dergi ve gazetelerde, kendisinin de bir mensubu olduğu Türk milliyetçiliği başta olmak üzere, siyasal ideolojiler, fizik ve siyaset felsefesi, din ve laiklik/sekülerizm meseleleri, entelektüellerin siyasal işlevleri, Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş süreci özelinde Türk Batıcılığının dünü, bugünü ve akıbeti konularında çok sayıda yazı kaleme almış bir düşünürdür. Ayrıca bir üniversite hocası olarak, başta üniversitelerin özerkliği olmak üzere Türk eğitim sisteminin sorunlarıyla da ilgilenmiştir. Türk siyasal hayatında tartışma konusu olan sosyal ve siyasal meseleler üzerine kendine has üslûbu ile yazdıkları ve meseleleri el alma biçimi, onun entelektüel biyografisinin ayırıcı vasıflarıdır.

___

  • Görgün, T. (2009). Erol Güngör’ün İlmî ve Fikrî Gelişimi ve Düşüncesinin Ahlakî Ciheti, (Yayın Danışmanı: Tayfun Amman), Kültür Ocağında Bir Mütefekkir Erol Güngör içinde, İstanbul, Kültür Ocağı Vakfı Yayınları, 159-185.
  • Güngör, E. (2003). Sosyal Değişme ve Aydınlar, İstanbul, Ötüken Neşriyat.
  • Hocaoğlu, D. (2002a). Bir Entelijansiya Kritiği - Düşük Şiddetli Devrim, İstanbul, Gelenek Yayınları.
  • Hocaoğlu, D. (2002b). Devletçilik Bumerangı”, İstanbul, Ufuk Kitapları.
  • Hocaoğlu, D. (07.02.2009). Vedâ, Yeniçağ Gazetesi.
  • Hocaoğlu, D. (2014). Laisizm’den Milli Sekülerizme, İstanbul, Kocav Yayınları.
  • Safa, P. (2006). Türk İnkılabına Bakışlar, İstanbul, Ötüken Neşriyat.
  • Yakıt, İ. (2016). “Hatıralarıyla İz Bırakanlar”, İstanbul, Ötüken Neşriyat. Zola, E. (2019). Suçluyorum!, İstanbul, Can Yayınları.