A House For Mr Biswas’ta İlham Perisi Olarak Baba

A House for Mr Biswas, Bay Biswas’ın hayat boyu mücadelesinin trajikomik bir hikâyesidir. Eser, Naipaul’un babasının başarıları ve kararları çerçevesinde oluşturulmuş bir aile biyografisidir. Kaynağını Naipaul’u edebi kariyerinde onu etkileyen babasından almaktadır. Çalışmada ele alınan soru ise babasının Naipaul’un edebi kariyerinde nasıl kendini gösterdiğidir. Cevap yazarın duruşunda gizlidir. Eserlerinin birçoğunda, babasının başarısızlıklarına gönderme yaparak ailedeki baba imgesini baltalamaktadır. Çarpıcı nokta ise her ne kadar Naipaul babasını bazı eserlerinde kötü yansıtsa da babasına çok şey borçludur. Bu borçluluğu, yazar edebi hayatının ilk ürünlerinden olan kitaplarında işlemiştir. Babasının kişisel hikâyesini ilk eserlerinde konu olarak kullanmıştır. İlk olarak babası tarafından eğitilen yazar, yaşamında büyük bir edebi başarıya ulaşmıştır ve bu sebeple bu çalışmanın amacı Naipaul’un babasını onun edebi ilham perisi olarak işaret etmektir. Tüm bu söylemler ise daha yeni çalışılmaya başlanan baba- oğul ilişkilerinin akademik tartışmaları ile de çerçevelendirilecektir.

Father As A Muse In A House For Mr Biswas

A House for Mr Biswas is the tragicomic tale of a lifetime struggle of Mr Biswas. It deals with the biography of V.S. Naipaul’s family constructed around his father’s failures and decisions. It has its source from Naipaul’s father influencing him deeply in his literary career. The question in general here is how Naipaul’s father shows itself in his literary career. The answer lies in the literary stance of Naipaul. In most of his works, he undermines the father image in a family by referring to the failures of his father. However, the striking point is that no matter how badly Naipaul represents fathers in his works he owes much to his father. In order to show his gratitude towards his father, he revisits the story of his father in the early works of his writing career. He uses his father’s personal history as his material, especially for his first books. Being educated firstly by his father, he achieves great literary success in his life and therefore, this paper aims to address Naipaul’s father as his literary muse. To support the claim of the constructive influence of fathers on their sons, the studies of newly emerged theories on the father-son relationship will be used as the theoretical frame.

___

  • Bates, David. (1963). “Portrait Gallery: V. S. Naipaul,” Sunday Times Supplement, May 26, pp. 12-13 Bingham, Nigel. (1972). “The Novelist V. S. Naipaul Talks to Nigel Bingham about his Childhood in Trinidad,” Listener, 88, September 7, pp. 306-7.