Yarının Siyasetinin İzleri: 29 Mart Yerel Seçimleri Sonrası Siyasette Kimlik, Hizmet ve İdeoloji Eksenli Kırılma

Bu çalışma 29 Mart 2009 seçimleri sonrasında ortaya çıkan tabloyu sunmayı ve seçim sonuçları ışığında bir çözümleme yapmayı amaçlamaktadır. Bu çözümlemede, Türkiye genelinde partilerin aldıkları oy oranları, büyükşehir ve il belediye başkanlığı seçim sonuçları ile il genel meclisi seçim sonuçları temel alınmaktadır. Bulgular, AKP’nin beklediği ölçüde başarılı olamadığını, buna karşın CHP’nin ve MHP’nin görece küçümsenemeyecek bir çıkış yakaladığını göstermektedir. Ayrıca, daha detaylı bir irdeleme, siyasette kimlik, hizmet ve ideoloji temelli bir kırılma yaşandığına işaret etmektedir.

The Tracks of Tomorrow’s Politics: A Fracture in Politics in Turkey according to Identity, Service and Ideology Lines after the 29 March Nationwide Local Elections

This study aims at presenting the general panorama after the 29 Marc, 2009 nationwide local elections in Turkey, and at analyzing the results of these elections. The analysis is based on the vote shares of each party in the elections along with the results of the elections for mayor and provincial general assembly. The results indicate that AKP (Justice and Development Party) was not as successful as it predicted whereas CHP (Republican Public Party) and MHP (Nationalist Movement Party) were relatively more successful than the previous elections. Besides, a detailed analysis displays that there is a fracture in politics according to ethnic identity, service and ideology lines.

___

  • Akarca, A. T., 2009, “A Prediction for AKP‟s Nationwide Vote Share in the 29 March 2009 Turkish Local Elections”, İktisat, İşletme ve Finans, 27 (276), Mart, pp. 7- 22.
  • Kiriş, H. M. & Gül, H., 2008, “Türkiye'de Siyasal Eğilimlerin Dönüşümü: Yerel Seçimler Bağlamında Bir Çözümleme”, Amme İdaresi Dergisi, 41 (2), s. 101-129.
  • Aralık Hareketi, 2009, 10 Aralık Hareketinin Yerel Yönetim Yaklaşımı, [http://www.10aralik.org], e.t. 3 Mart 2009.