OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E GEÇİŞ DÖNEMİNDE HIZIR TARTIŞMALARININ MERKEZİNDE BİR DÜŞÜNÜR: İZMİRLİ İSMAİL HAKKI

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş devresi, fikrî açıdan çok çeşitli sebeplerin katkısıyla vücut bulan, bünyesinde çok yoğun, iç içe ve farklı türde tartışmalar barındıran bir kesittir. Söz konusu zaman diliminde elbette Hadis İlmini ilgilendiren tartışmalar da yapılmıştır. Bu tartışma başlıklarından biri de Hızır konulu tartışmalardır. İncelenmesi durumunda, İzmirli İsmail Hakkı’nın bu dönemde yapılan Hızır tartışmalarının içerisinde bir şekilde yer aldığı görülecektir. Yaklaşık olarak 1914 ilâ 1941 yılları arasında kaleme aldığı bazı çalışmaları üzerinden İzmirli’nin Hızır tartışmalarındaki duruşunu ortaya koyma maksadı taşıyan bu çalışma, bir diğer yönüyle de düşünürümüzün hadis anlayışına bir nebze ışık tutacaktır.

A PHILOSOPHER AT THE CENTRE OF KHIDR DISCUSSIONS IN THE TRANSITION PERIOD FROM OTTOMAN TO REPUBLIC: İZMİRLİ İSMAİL HAKKI

Transition period from Ottoman to Republic is a section coming into existence with contribution of various intellectual reasons and containing intense, different discussions in touch with each other. In the mentioned period, there were also discussions concerning with Hadith Science for sure. One these discussion topics is Khidr discussions. If it is examined, it will be seen that İsmail Hakkı İzmirli took place in Khidr discussions held in this period in some way. This study which aims to reveal the position of İzmirli in Khidr discussions through some studies of him that he wrote between approximately 1914-1941, will provide a slight insight for hadith understanding of our philosopher.