Çocuk İstismarı ve Çocuk İzlem Merkezleri

Çocuk istismarı çocuğun sağlığını, yaşamını ve gelişimini tehlikeye atacak şekilde haklarını ihlal eden her türlü eylem ve eylemsizliklerin tümüdür. Mağdur çocukların haklarının gözetilmesi, çocuklarda oluşabilecek travmanın etkisinin azaltılması ve ikincil travmaların önlenebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çocukların tedavilerinin sağlanması gerekmektedir. Bu konuda kanunlarla görevleri tanımlanan çocuk koruma sistemindeki kişi ya da kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Türkiye’deki altı farklı kurumun ortak çalışması olan ve yaygınlaştırma çalışmaları devam eden Çocuk İzlem Merkezlerinin ÇİM tanıtılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ÇİM’lerin sayısına, merkezlerin ve çalışan personellerin özelliklerine, personelin eğitimine, merkezin işleyişine dair bilgiler sunulmuş ve çocuk koruma sistemi ışığında var olan sorunlar tartışılmıştır

Child abuse is all actions and inactive stuations that violate child’s rights and endanger child’s life and development. It is important taking the necessary measures and provide treatments to protect the child victim’s rigth, reduce the impact of trauma and prevent the secondary trauma. In this subject, the cooperation and coordination between persons in child protection system and child protection institutions that is defined in law is very important. In this study introduction of Child Follow-up Centres CFC that was founded jointly by six institutions in Turkey. For this purpose, the number of CFC, the characteristics of the centers and the personnel working in the center, personnel training, of the functioning of the center that was presented and discussed in the light of the existing child protection system

___

  • ) Avcı, A., Aslan H., Kerimoğlu, E. ve Yalın, A. (1995) . Çocuklarda fiziksel örselenmenin Ankara ve Adana illerinde görülme sıklığının taranması. 3P Dergisi, 3(1), 39-43.
  • ) Ballı, Ö. (2010). Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Başvuran Çocuk İstismarı ve İhmali Olgularının Değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi: Adana.
  • ) Başbakanlığın 4.10.2012 tarihli ve 28431 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) konulu 2012/20 No’lu Genelgesi. Erişim adresi: http://www.hsyk.gov.tr/Mevzuat/Duyurular/cocuk-izlem- merk-basb-genelge.pdf
  • ) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme. Erişim adresi: www.tbmm.gov.tr/ komisyon/insanhaklari/pdf01/137-160.pdf
  • ) Çocukla Adli Görüşmeci Sertifikalı Eğitim Programı Standartları. (2011). 20.07.2011 tarihli Adli Görüşmeci Sertifika Programı Sertifikalı Eğitim Bilim Komisyonu Toplantı Kararı. Yayımlanmamış Komisyon Kararı. Ankara ÇİM, Ankara.
  • ) Dağlı, T. ve İnanıcı, M.A. (2010). Üniversiteler için hastane temelli çocuk koruma merkezleri el kitabı. Ankara.
  • )http://www.hsyk.gov.tr/Mevzuat/Duyurular/universiteleri-cocuk- koruma-birimleri-ve-merkezleri.pdf
  • ) Fileborn, B., & Gargett, A. (2011). Sexual Assault Laws in Australia. Australian Institute of Family Studies. http://www.aifs.gov.au/acssa/pubs/ sheets/rs1/rs1.pdf
  • ) Gilbert, R., Fluke, J., O’Donnell, M., Gonzalez-Izquierdo, A., Brownell, M., Gulliver, P., Janson, S., ve Sidebotham, P. (2012). Child maltreatment: variation in trends and policies in six developed countries. Lancet, 25, 379(9817), 758-72.
  • ) Mohler-Kuo, M., Landolt, M.A., Maier, T., Meidert, U., Schönbucher, V., ve Schnyder, U. (2013). Child Sexual Abuse Revisited: A Population- Based Cross-Sectional Study Among Swiss Adolescents. J Adolesc Health. doi: 10.1016/j.jadohealth.2013.08.020.
  • ) Neigh, G.N., Gillespie, C.F., and Nemerof, C.B. (2009). The Neurobiological Toll of Child Abuse and Neglect. Trauma, Violence & Abuse,10 (4), 389-410.
  • ) Pelendecioğlu, B., ve Bulut, S. (2009). Çocuğa yönelik aile içi fiziksel istismar. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi, 9 (1), 49-62.
  • ) Richmond-Crum, M., Joyner, C., Fogerty, S., Ellis, M.L., ve Saul, J. (2013). Applying a public health approach: the role of state health departments in preventing maltreatment and fatalities of children. Child Welfare, 92(2), 99-117.
  • ) Ulukol, B., Kahilogullari, A., Torunoglu, M.A., Kocak O.F., Oral, R., Yuksel, F., Celik, S., ve Akdag, R. (2013). A new project; A structured child protection service in Turkey. International Congress of Pediatrics, 24-29 Ağustos 2013, Australia: Melbourne.
  • ) Yalvaç, G. (2010). TCK, CMK, CGTİK ve İlgili Mevzuat. Adalet Yayınları. 16) Yurdakök, K. (2010). Çocuk İstismar ve İhmali, Tanım ve Risk Faktörleri. Katkı Pediatri Dergisi, 32 (4), 423-434.