Bifid alt konka: İki olgu sunumu

Nazal konkalar, dış burun duvarından burun boşluğuna doğru uzanan fonksiyonel olarak önemli yapılardır. Dış burun duvarı anomalileri genellikle tesadüfen saptanan asemptomatik lezyonlardır. En sık görülen dış burun duvarı varyasyonu, konka pnömotizasyonudur. Paranazal yapıların anatomik varyasyonları, burun içi yön bulma işaretlerinin karıştırılmasına neden olabilir. Bu da endoskopik sinüs cerrahisinde zorluklara neden olmaktadır. Bifid alt konka çok nadir görülen bir durumdur. Bu yazıda, iki bifid alt konka olgusu sunuldu. Bu varyasyon nadir bir burun tıkanıklığı nedeni olarak akılda tutulmalıdır

Bifid inferior turbinate: a report of two cases

Nasal turbinates are functionally important structures which extend from the lateral nasal walls to the nasal cavity. Lateral nasal wall anomalies are usually asymptomatic lesions which are incidentally detected. The most common variation of the lateral nasal wall is the pneumatization of turbinates. Anatomical variations of paranasal structures may present confusing intranasal landmarks. This may cause challenges in endoscopic sinus surgery. Bifid inferior turbinate is an extremely rare condition. In this article, we present two cases with bifid inferior turbinate. This variation should be kept in mind as a rare cause of nasal obstruction.

___

  • Ozcan KM, Selcuk A, Ozcan I, Dere H. Anatomical variations of nasal turbinates. J Cranifac Surg 2008;19:1678-82.
  • Lee JH, Koh SH. A variant form of bifid inferior turbinate. Ear Nose Throat J 2011;90:e33-4.
  • Aksungur EH, Bicakci K, Inal M. CT demonstration of accesory nasal turbinates: secondary middle turbinate and bifid inferior turbinate. Eur J Radiol 1999;31:174-6.
  • Spear SA, Brietkze SE, Winslow C. Bilateral bifid inferior turbinates. Ann Otol Rhinol Laryngol 2003;112:195-6.
  • Selcuk A, Ozcan KM, Ozcan I, Dere H. Bifid inferior turbinate: a case report. J Laryngol Otol 2008;122:647-9.
  • Stammberger H. Functional Endoscopic Sinus Surgery. Philadelphia: Mosby Year Book; 1991.