Psikolojik İyi Oluş ve Öz-Anlayış: Sosyal Çalışmacı Örnekleminde Bir Araştırma

Bu araştırma, öz-anlayış ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. Bu kapsamda, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 351 sosyal çalışmacıya ulaşılmış olup Öz-Anlayış Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS-25 istatistik programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, sosyal çalışmacıların öz-anlayış ile psikolojik iyi oluş düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki belirlenmiştir. Yine araştırmada öz-anlayış düzeyinin psikolojik iyi oluş düzeyi üzerinde %23 oranında yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çocukluk dönemindeki anne baba tutumu ile çocuklukta duygusal veya fiziksel şiddet görme durumunun sosyal çalışmacıların öz-anlayış ile psikolojik iyi oluş düzeylerinde anlamlı bir fark oluşturduğu belirlenmiştir. İlave olarak çocukluk döneminde demokratik anne baba tutumuna sahip olan katılımcıların öz-anlayış seviyesinin daha yüksek olduğu, demokratik anne baba tutumuna sahip katılımcıların psikolojik iyi oluş düzeylerinin suçlayıcı ve tutarsız anne baba tutumuna sahip olan katılımcıların psikolojik iyi oluş düzeyinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak araştırma sonuçlarına göre öz-anlayış ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin cinsiyet, yaş grubu, medeni durum ve çalışılan alana göre anlamlı bir fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.

Psychological Well-Being and Self-Compassion: A Study in A Sample of Social Workers

This research focuses on the relationship between self-compassion and psychological well-being. In this context, 351 social workers were reached by using convenience sampling method and data were collected using Self-Compassion Scale and Psychological Well-Being Scale. The obtained data were analyzed in SPSS-25 statistical program. As a result of the research, a positive and significant relationship was determined between the self-compassion and psychological well-being of social workers. It was determined that the level of self-compassion was a 23% predictor of psychological well-being. It has been determined that the attitude of parents in childhood and the state of being exposed to emotional or physical violence in childhood make a significant difference in the levels of self-understanding and psychological well-being of social workers. It was observed that the level of self-compassion of the participants who had democratic parental attitudes during childhood was higher, and the psychological well-being of the participants who had democratic parents' attitudes was higher than the psychological well-being of those who had an accusatory and inconsistent parental attitude. It was concluded that the levels of self-compassion and psychological well-being did not show a significant difference according to gender, age group, marital status and field of study.

___

  • Akın, A. (2009). Akılcı duygusal davranışçı terapi odaklı grupla psikolojik danışmanın psikolojik iyi olma ve öz-duyarlık üzerindeki etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Akın, Ü., Akın, A. ve Abacı, R. (2007). Öz-duyarlık Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 01-10.
  • Akkaya, Ç. (2011). Ortaöğretim öğrencilerinde algılanan sosyal destek ve öz-duyarlık düzeyleri (Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Akyol, Ü. (2011). Ergenlerde iletişim becerilerinin yordayıcıları olarak öz-duyarlık ve mizah tarzları. (Yüksek Lisans Tezi). Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Muğla.
  • Alaloğlu, G. (2020). Mükemmeliyetçilik, kendini sabotaj, öz-şefkat ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Altintaş, D. (2019). Şiddete maruz kalmaya bağlı olarak psikolojik dayanıklılık, bağışlayıcılık ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ufuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Aydin, E. (2019). Ergenlerin algılanan anne baba tutumlarının benlik saygısı ve psikolojik iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzincan.
  • Baltacı, H. Ş., Altan, T., Özkılıç, I., & Karataş, U. Y. (2022). Üniversite Öğrencilerinde Flört Şiddeti Tutumunun Yordayıcısı Olarak Öz Duyarlık, Öfke İfade Tarzı ve Bazı Demografik Değişkenler. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(4), 1668-1683.
  • Bennett-Goleman, T. (2001). Emotional alchemy: How the mind can heal the heart. New York: Three Rivers Press.
  • Bradburn, N. M. (1964). The Structure Of Psychological Well-Being. Chicago: Aldine Publishing Company.