İki Borulu VRF Sistemlerde Dış Ünite Seçiminde Diversite Faktörünün Değerlendirilmesi

VRF (Değişken Soğutucu Akışkan Debili) sistemler iş, hizmet, hastane, konut gibi birçok tesiste kullanılmaktadır. Genel olarak VRF firmalarının tasarım programları bulunmakta olup bu programlarla iç ve dış ünite seçimi, bakır boru çaplarının belirlenmesinin yanı sıra sistem kontrolü ve malzeme metrajlarının çıkartılması da yapılmaktadır. Birçok firmaca diversite, iç ünitelerin kapasite toplamının dış ünite kapasitesine oranı olarak ifade edilmektedir. Genel olarak dış ünite seçimlerinde bu diversite etkili olmaktadır. Bu çalışmada Afyonkarahisar ilindeki kurumsal bir hizmet binası ele alınmıştır. Binanın ısı kaybı ve kazancı hesapları, soğutmadaki pik yük ve buna bağlı olarak belirlenen sistem diversitesi üzerinden iki farklı markaya ait VRF dizayn programı kullanılarak iç ve dış ünite seçimleri yapılmıştır. Heat Pump (ısı pompalı) sistemli bir tasarımda dış ünite seçimlerinde farklı metotlar kullanılarak bunların sonuçlara etkisi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

Evoluation of Diversity Factor While Outdoor Unit Selection for Two Pipes VRF System

Variable refrigerant flow (VRF) systems have been using at work, service sector, hospital, residential building etc.In generaly, VRF companies have their own selection and sizing softwares and they use these softwares for indoor and outdoor unit selection, copper pipe diameter definition, control, and pipe lengt calculation It is known that diversity is ratio of indoor and outdoor unit capacity. Diversity is very important for the outdoor unit selection. In this study, a case study for service building in Afyonkarahisar. The building heat loss and gain calculation, cooling peak load and system diversity factor have used for indoor and outdoor unit selection by using two different VRF design softwares. For a design consist of heat pump selection of outdoor unit has realized by using different methods and comparative analyses have realized.

___

  • İSKİD İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, 2014 İstatistik Raporu.
  • İSKİD İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, 2017 İstatistik Raporu.
  • ISISAN, “Klima-Havalandırma Tesisatı”, Isısan Çalışmaları No:158, 1997.
  • Karakaya, T., “VRF Sistemleri Çalışma Sistemi, Tasarım Ve Uygulama Esasları”, ( ht t p://m moi z m i r.org /w p - c ont e nt / u p - loads/2016/03/014-vrfsistemler.pdf)
  • Atalay, Y., “VRF Değişken Soğutucu Debili Klima Sistemleri”, (http://margem.com.tr/_downloads/vrf_sistemleri-margem.pdf)
  • Erboyun, M., “Değişken Soğutkan Debili Klima Sistemlerinin (VRV*) Projelendirme Esasları ve Örnek Bir Uygulama”, III TESKON Bildiriler Kitabı Cilt II, MMO Yayın No: 203/2, 1997.
  • Doğan, V., “Su Kaynaklı VRF ve Antalya’da Bulunan Bir Alışveriş Merkezinde Su Kaynaklı VRF Uygulaması”, IX TESKON Bildiriler Kitabı, MMO Yayın No: E/2009/494-1, 2009.
  • http://www.elbamekanik.com/index.php/site/sss?id=6
  • http://iklimlendirmeci.istanbul/diversite-nedir/