Elektrik Enerjisi Üretimi için Fotovoltaik Sistemler ve Ekonomik Analizi

Güneş enerjisi en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Güneş enerjisinin tükenmeyen, sürdürülebilir, çevreye dost ve dışa bağımlı olmayan bir enerji kaynağı olması, bu kaynağın kullanımını giderek artırmaktadır. Özellikle, sektördeki gelişmeler ile dünyada ve ülkemizde uygulanan teşvikler sayesinde, doğrudan elektrik üretiminde kullanılan fotovoltaik sistemlere olan talep artmış ve başlangıçta yüksek olan maliyetler şu an makul seviyelere gelebilmiştir. Bu çalışmada güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretim yöntemleri incelenmiş ve Erzurum ilinde bir konutun elektrik enerjisi ihtiyacının güneş panelleri ile karşılanması durumunda sistemin ekonomik analizi yapılmıştır.

Photovoltaic Systems for Electric Energy Generation and Economic Analysis of System

Solar energy is one of the most important renewable energy sources. The fact that solar energy is an inexhaustible, sustainable, environmentally friendly and non-dependent energy source on outside increases the use of this energy. Particularly, thanks to the developments in the sector and the incentives applied in the world and in our country, the demand for photovoltaic systems used directly in electricity generation has increased and the initially high costs have now reached to reasonable levels. In this study, the methods of the electrical energy production from solar panels are examined and in case the electricity demand of a residence in Erzurum province is met with solar panels, the economic analysis of the system is carried out.

___

  • KAYNAKLAR Öztürk, E., Güneş Pilleri İle Elektrik Enerjisi Üretimi ve Karavanlarda Uygulanmasının Teknik ve Ekonomik Analizi, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 14-18, 2003. Köroğlu, T., Teke, A. ve Çağatay, K., Güneş Paneli Sistemlerinin Tasarımı, Elektrik Mühendisliği, 439, 98-104, 2010. Küçükgöze, O. M., Erzincan İlinde Güneş Enerjili Elektrik Üretim Sisteminin Ekonomik Analizi, Yüksek Lisan Tezi, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzincan, 2016. Çağlar, Ş., Fotovoltaik Paneller Yardımı İle Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretiminin Maliyet Analizi ve Gelecekteki Projeksiyonu, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2010. Girgin, M. H., Bir Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santralinin Fizibilitesi, Karaman Bölgesinde 5 MW’lık Güneş Enerjisi Santrali İçin Enerji Üretim Değerlendirmesi ve Ekonomik Analizi, Yüksek Lisan Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü, İstanbul, 2011. Alkan, S., Öztürk, A., Zavrak, S., Tosun, S. ve Avcı, E., Bir Evin Elektrik Enerjisi İhtiyacını Karşılayacak Fotovoltaik Sistemin Kurulumu, Elektrik-Elektronik-Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, Bursa, 2014. Okka, O., Mühendislik Ekonomisi, (Dördüncü Baskı), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2006.