Binalardaki Isı Kayıplarının Termal Kamera Ölçüm ve Görüntüleriyle Tespit Edilmesi, Analizi ve Değerlendirilmesiyle İlgili Bir Çalışma

Türkiye’de toplam kullanılan enerjinin yaklaşık %36’sı binalarda tüketilmektedir. Binalarda kullanılan toplam enerji miktarının da büyük bir kısmı (yaklaşık %80) ısınma/soğutma amaçlı olarak tüketilen enerjiden oluşmaktadır. Bu nedenle binalarda enerji verimliliğinin artırılmasında en önemli konulardan birisi de istenmeyen ısı kayıpları ve dolayısıyla enerji kayıplarıdır. Bu ısı kayıpları, binaların projelendirilmesindeki hatalardan, inşa esnasında nitelikli, düzenli ve yeterli denetimin olmamasından ya da kalitesiz işçilik nedeniyle yapılan hatalı imalatlar ve uygulamalardan kaynaklanabilmektedir.Binalardaki ısı kayıplarının önlenmesinde yapılacak ilk işlem ısı kayıplarının binanın hangi yapı elemanlarından (betonarme duvar, kolon, kiriş, pencere doğraması, cam, kapı, dolgu duvar, çatı, döşeme, çıkma, iç balkon) oluştuğunun görüntülü tespitidir. Bu tespit ısıya duyarlı çalışan ileri teknoloji ürünü cihazlar olan termal kameralarla görüntü olarak ortaya çıkarılabilmektedir. Çekilen fotoğrafların öncelikle doğru olarak düzenlenmesi ve mimari proje ile beraber analiz edilip değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu analiz ve değerlendirmeler sonunda, binanın ısı kaybı ile ilgili tüm olumsuzlukları bölgesel olarak tespit edilebilmekte, ayrıca binanın mimari proje detaylarına uygun inşa edilip edilmediği de belirlenebilmektedir.Ayrıca yapılan yalıtım uygulamalarının performansı da termal kamera ile yapılacak görüntülü ölçümlerle tespit edilebilmektedir. TS 825 Standardı’na göre hesaplanan kalınlığa göre yapılan uygulamalarda, yalıtım performansının yüksek olduğu ve kalınlık hesaplarını doğruladığı ölçümlerle tespit edilmiştir. TS 825’de hesaplanan kalınlıktan daha az kalınlıkla yapılan uygulamalarda veya yeterli kalınlığa ulaşılamayan malzemelerle yapılan ısı yalıtım uygulamalarında ise, yalıtım performansının yeterli olamadığı ve ısı köprüleri oluştuğu görülmüştür.Sonuç olarak termal kamera ile yapılan görüntülü ölçümlerde binadaki ısı kayıplarının tespiti dışında binanın mimari proje detaylarına uygun yapılıp yapılmadığı ve yapılan ısı yalıtım uygulamasının performansı ölçülebilmektedir. Binalara yapılan ısı yalıtım uygulamalarının performanslarının değerlendirilmesi sadece termal kameralarla yapılacak görüntülü doğru ölçümlerle belirlenebilir.

Loss of This Buildings Thermal Camera Measurements and Images a Related Work in Determination, Analysis and Evaluation

Approximately 36%of the total energy used in Turkey is consumed in the buildings. A large part (about 80%) of the total amount of energy used in buildings is composed of energy consumed for heating purposes. For this reason, one of the most important issues in increasing energy efficiency in the buildings is undesired heat losses and therefore energy losses. These heat losses can be caused by mistakes in the design of buildings, inaccurate manufacturing and applications due to lack of qualified, regular and insufficient inspection during construction, or due to poor manufacturing and applications due to poor quality workmanship. The most important issue in the prevention of heat losses in buildings is the determination of which building elements lead to heat loss (reinforced concrete wall, column, beam, window jamb, glass, door, filling wall, roof, floor, exit, inner balcony). This detection can be seen with thermal cameras, which are high-tech devices that are sensitive to heat. It is of utmost importance that the photographs taken firstly be correctly organized and analyzed and evaluated together with the architectural project. At the end of these analyzes and evaluations, all the negativities related to the building’s heat loss can be detected locally, and it can even be determined whether the building is built in accordance with the architectural project details. In addition, the performance of the insulation applications can be determined by thermal camera measurements. It has been verified with various measurements that the thickness of the insulation material, calculated according to TS 825 Standard, provides high insulation performance. It has also been observed that insulation performance is insufficient and thermal bridges are formed in applications made with thickness less than the calculated thickness in TS 825. As a result, apart from the determination of the heat losses in the building, thermal camera measurements reveal the performance of the thermal insulation application and even whether the building was made suitable for the details of the architectural project or not. The evaluation of the performance of thermal insulation applications can only be determined accurately by detailed measurements, made with thermal cameras.