PKK Terör Örgütünde Öcalan Kült Liderliği

Bir terör örgütünün ideolojik motivasyon unsurları gibi liderlik özellikleri de terör örgütlerinin özgün yapılarını oluşturmaktadır. Bu çerçevede terör örgütlerinin lider özellikleri, örgütsel yapılarının işleyişi açısından ve bir terör örgütünün anatomisinin anlaşılması kapsamında önemli veriler sunmaktadır. PKK terör örgütünün, önemli ayırt edici özelliklerinden birisi, hiyerarşik örgütsel yapısında lidere koşulsuz bağlılığının ve itaat kültürünün inşa edilmiş olmasıdır. Bu çerçevede Abdullah Öcalan’ın, PKK terör örgütünün yapısal özellikleri ve işleyişinde önemli bir etkinliği olduğu görülmektedir. PKK terör örgütünün kuruluş ve devamlılığında, Öcalan’ın lider özellikleri, özellikle kült yapılanmaların lider özellikleri ile benzerlikler göstermektedir. PKK’nın örgütsel yapısı Öcalan kültü üzerine şekillendirilmiş olup Kürt kimliği, alternatif düzen anlayışının kurulmasında kullanılan şiddetin meşrulaştırıcı bir aracına dönüştürülmüştür. PKK terör örgütü bünyesinde yaratılan yeni Kürt kimliği, Kürt halkını temsil etmemekle birlikte psiko-politik bir kimlik özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada, PKK terör örgütünün lider tipolojisi üzerinden analizi yapılmaktadır. Bu çalışmadaki temel önerme, PKK terör örgütünün Öcalan öznesindeki örgütsel yapısının kült bir özelliğe haiz olduğu yönündedir.

___

  • Coates, D. (2012). Cult commitment from the perspective of former members: Direct rewards of membership versus dependency inducing practices, Deviant Behavior, 33:3, 168-184, http://dx.doi.org/10.1080/01639625.2010.548302.
  • Etimoloji Türkçe, Erişim tarihi: 08 Mayıs 2022, https://www.etimolojiturkce.com/kelime/k%C3%BClt.
  • Fromm, E. (1973). İnsandaki yıkıcılığın kökenleri, Say Yayınları.
  • Gregg, S. H. (2014). Defining and distinguishing secular and religious terrorism, Perspectives on Terrorism, Vol. 8, No.2, ss.36-51, https://www.jstor.org/stable/26297135.
  • Öcalan, A. (1995). PKK 5. Kongresine sunulan politik rapor, Weşanen Serxwebun: 73.
  • Öcalan, A. (1995). Seçme yazılar Cilt VI, Weşanen Serxwebun: 74.
  • Öcalan A. (1995). Seçme röportajlar Cilt II, Weşanen Serxwebun: 84.
  • Unger, M., Spearman, J. ve Hoben, C. (2018). Marketing terrorism: Aum Shinrikyo's cult following in Post-Soviet Russia. Politics, Philosophy, and Legal Studies, ss.1-11, https://jayscholar.etown.edu/pplsstu/2.
  • Volkan, V. (2005). Körü körüne inanç: Kriz ve terör dönemlerinde geniş gruplar ve liderleri. Okyanus Yayınları.
  • Yılmaz, A. (2020). Son diktatör, Vadi Yayınları.