Prof. Dr. Necati Öner’e Göre Klasik Mantıkta Kavram ve Önerme

Prof. Dr. Necati Öner (1927-2019), bütün hayatını felsefe ve mantık araştırmalarına ve bu disiplinlerin öğrenimine adamış, mantıkalanı ile ilgili üzerinde durulması gereken önemli eserler ortaya koymuştur. Doktora ve doçentlik çalışmasını mantık üzerine yapanÖner, mantığın çeşitli meseleleri, yakın dönem Türk mantık tarihi ve mantık felsefesi ile ilgili muhtelif araştırma ve makalelerneşretmiştir. Öner, esasını Aristo mantığının teşkil ettiği, Fârâbî ve İbn Sînâ geleneğine uygun olarak yazılmış mantık kitaplarınınkonuları ele alış ve işleyiş tarzlarını esas almış, öte yandan Klasik Batı mantıkçılarının düşüncelerini de karşılaştırmalı bir şekildeanlatmaya çalışmıştır. Öner, kavram ve önerme konusunu ele alırken, hem araştırma kaygısını hem de pedagojik gayeleri önplanda tutmuştur. Konuyu ele alırken teferruatta kaybolmamış, gayet sade bir dille açıklamıştır. Eserlerinde tekrarlar olmaklabirlikte, mantık kitaplarında sıkça rastlanmayan hususları da işlemiştir. Cumhuriyet dönemi felsefe ve mantık eğitiminde önemliizleri mevcut olan Öner, bu dönemde, felsefi düşüncenin ve kültürün akademik seviyede gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.

According to Prof. Necati Öner, Concept and Proposition in Classical Logic

Prof. Necati Öner (1927-2019) devoted his life to both the research and education of philosophy and logic. He had important workson the area of logic. His doctorate and associate professorship studies were on logic. Öner has numerous works on the various problemsof logic, recent period history of Turkish logic and philosophy of logic Öner predicated his works on the method of handlingand treating subjects of the books that were written as suitable to the tradition of al-Farabi and Avicenna constituting upon theAristotelian logic. He, moreover, tried to explain the thoughts of Western logicians comparatively. Öner had concerns about researchand he had pedagogical aims in his works on logic. He used unsophisticated and plain language while handling the subjectsof logic. In his works, there are similarities with the other books on logic; however, he discussed on the rare topics, as well. Öner,who has significant effect on the education of philosophy and logic in the Republic period, contributed greatly on the developmentof philosophical thought and culture academically.

___

  • Bolay, S. Hayri. “Necati Öner’in Başlıca Fikirleri”. Görüşler içinde, haz. Necati Öner, 12-74. Ankara: Beyaz Kule Yayınları, 2009.
  • Öner, Necati. Tanzimat’tan Sonra Türkiye’de İlim ve Mantık. Ankara: AÜİF Yayınları, 1967.
  • Öner, Necati. Klasik Mantık. Ankara: AÜİF Yayınları, 1991.
  • Öner, Necati. “Biçimsel Doğruluk”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati Öner, 103-110. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. “İnsanda Öz ve Varoluş”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati Öner, 50-65. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. “Kavram”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati Öner, 91-96. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. “Klasik Mantıkta Modalite”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati Öner, 161-182. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. “Mantıkçı Baba-Oğul Ahmet Cevdet, Ali Sedat”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati
  • Öner, 130-160. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. “Mantık Ders Kitabının Eleştirilerine Cevap”. Görüşler içinde, haz. Necati Öner, 187-194. Ankara: Beyaz Kule Yayınları, 2009.
  • Öner, Necati. “Türkiye’de Mantık Çalışmaları”. Felsefe Yolunda Düşünceler içinde, haz. Necati Öner, 118-129. Ankara: Akçağ Yayınları, 1999.
  • Öner, Necati. Bilginin Serüveni. Ankara: Vadi Yayınları, 2005.