“BİR ARADA YAŞAMANIN KURAL(LAR)I: BİR KEŞİF MİDİR YOKSA BİR İCAT MI?”

Birlikte yaşam kimi kural ya da ilkelere dayanarak yaşamayı gerektirir. Ama hiçbir tek ilke birlikte özgür yaşam için gereken ortamı sağlayamaz. Hangi türden ilke, neye ilişkin bir ilke olursa olsun, hiçbir tek ilkeye dayanarak birlikte yaşam, etik değerlerin korunduğu bir yaşam sağlanamaz. Ama gerek yaşamın kendisinde, gerekse yaşananlardan yola çıkılarak ortaya konulan felsefi-siyasi görüşlerde böyle ilkeler bulmak güç değildir. Etik tarihi bu türden ilke ve değerlerle doludur. Filozoflar tarafından ortaya atılan, önerilen ilkeler de yaşamdan, yaşananlardan yola çıkılarak ortaya konulmaktadır. Değerler ve ilkeler insan yaşamanın onsuz olunamayan oluşturucularındandır, ama filozoflarca kavramlaştırılmaları gerekmektedir. Kavramlaştırma ise ne bir icattır ne de bir keşif.

RULE(S) OF CO-EXISTENCE: IS THIS A DISCOVERY OR AN INVENT

Living together in a community with others necessitates some rules or principles, but any single specific principle cannot provide a medium that is essential for living freely and together with others. Acting on just any single principle indifferent to whatever principles or what kinds of principles they might be, cannot ensure us a life in which ethical values are protected. To find these kinds of principles, however, is not difficult both in daily life and in philosophical-political theories derived or conceptualized from experiences of daily life. The history of ethics is full of these kinds of values and principles. Principles put forth or submitted by philosophers are derived or conceptualized through taking the daily life experiences as a starting point. Though values and principles are the indispensable constructors of human life, they need to be conceptualized by philosophers. And the conceptualization is neither an invention nor a discovery.

___

  • Aristoteles, Nikomakhos’a Etik, (çev. Saffet Babür), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 1988.
  • Kant, Immanuel, Pratik Aklın Eleştirisi, (çev. İ. Kuçuradi, F. Akatlı, Ü. Gökberk), TFK Yayınları, Ankara, 1994.
  • Kant, Immanuel, Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, (çev. İ. Kuçuradi), TFK Yayınları, Ankara, 1995.
  • Kuçuradi, İoanna, “Etik İlkeler ve Hukukun Temel Öncülleri Olarak İnsan Hakları”, İnsan Hakları: Kavramları ve Sorunları, TFK, Ankara, 2007.
  • Kuçuradi, İoanna,Çağın Olayları Arasında, TFK Yayınları, Ankara, 2009.
  • Platon, Devlet, (çev. S. Eyüboğlu ve M.A. Cimcoz), Remzi Kitabevi, İstanbul, 1980.