Cinsel İşlev Bozukluklarında Bilişsel Davranışçı Terapi ve Diğer Psikoterapi Yöntem ve Teknikleri

Cinsellik insanlık tarihinin başlangıcından beri var olan biyolojik ve psikolojik bir olgudur. Cinsel tepkiler hem psikolojik hem biyolojik faktörlerden etkilenmektedir. İnsanın en temel dürtülerinden biri olan cinsellik çok boyutlu bir kavram olmakla beraber çeşitli döngülerden geçmektedir. Cinsel işlev bozukluklarında geçmişte ve günümüzde kullanılmış ve halen kullanılmakta olan terapi yöntemleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı cinsel işlev bozukluklarını genel hatlarıyla betimlemek ve cinsel işlev bozukluğunda kullanılan tedavi yöntemlerini incelemektir. Cinsel işlev bozukluğunda ağırlıklı olarak bilişsel davranışçı terapi kullanılmaktadır. Bu sebepten cinsel işlev bozukluğunun tedavisi diğer terapi yöntemlerinden daha çok bilişsel davranışçı terapi üzerinden incelenmiştir.

Sexuality is a biological and psychological event that has existed since the beginning of human history. Sexual reactions are influenced by both psychological and hematological factors. Sex, which is one of the most basic urges of human, is a multidimensional concept and passes through various cycles. Sexual dysfunctions include therapies that have been used in the past and present and are still in use. The purpose of this study is to describe sexual dysfunctions in general lines and to examine the treatment methods used in sexual dysfunction. Sexual dysfunction predominantly use cognitive behavioral therapy. For this reason, the treatment of sexual dysfunction has been investigated through Cognitive Behavioral Therapy compared to other therapies.

___

  • Boyacıoğlu, Gonca, Kadın Cinsel İşlev Bozuklukları, Psikiyatri Dünyası, 1999.
  • Cristian, Henrichs, Psychodynamic Positive Psychotherapy emphasizes the impact of culturein the time of globalization, Psychology, 2012.
  • Henrichs, C. (2012). “Psychodynamic Positive Psychotherapy emphasizes the impact of culturein the time of globalization”, Psychology, 3, 1148-1152.
  • İbrahimoğlu, Davut, Eski Bilgelik, Epsilon Yayınları, İstanbul, 2011.
  • İncesu, Cem, Cinsel İşlevler ve Cinsel İşlev Bozukluklar, Bakırköy Ruh Sağlığı ve SinirHastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Klinik Psikiyatri, 2004.
  • Kinsey, Alfred Charles, Sexual behavior in the human male. Philadelphia, W.B. Saunders. 1948. Kuzgun, Yıldız, Rehberlik ve Psikolojik Danışma, ÖSYM Eğitim Yayınları, Ankara, 1988.
  • Oktay, Mualla, Cinsel Terapiler, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri,2008. Peseschkian, Nossrat, Positive family therapy, NY, Springer, 1980.
  • Peseschkian, Nossrat, Günlük yaşamın psikoterapisi (Çev. H. Fışıloğlu), Beyaz Yayınları, İstanbul, 2002. Sungur, Mehmet Zihni, Erkek Cinsel İşlev Bozuklukları, Psikiyatri Dünyası, 1992.
  • Tuğrul, Ceylan, Cinsel İşlev Bozukluklarının Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi Yaklaşımı, Ankara, 1988