İndirgen yıkamayla yapılan boyarmadde sökümü ve yeniden boyama işleminin kullanım haslıklarına etkisi

İndirgen yıkama kullanılarak yapılan boyarmadde sökümü, hatalı kumaşları bu hatalarından arındırıp tekrar ekonomik değer kazandırmak için uygulanan bir prosestir. Bu proses, kumaşı oluşturan elyaf yapısını ve boyarmaddenin tekrar bu elyafa bağlanma özelliklerini değiştirebileceğinden, kumaşın kullanım haslıklarını etkileme riski bulunmaktadır. Çalışmada seçilen iki tip karışım kumaşa boyarmadde sökümü ve ardına yeniden boyama işlemi uygulanıp, prosesin kullanım haslıklarına (yıkama, sürtünme, ter, kuru temizleme, su) olumlu veya olumsuz etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.

Effect of dyestuff removing and re-dyeing process made by reductive washing to usage fastnesses

Dyestuff removing made by reductive washing is a process which is applied for levelling the faults of fabrics and gain economical vaule. This process has a risk of effecting fastnesses of fabric because it can change the fibre structure and bonding ability of dyestuff to fibre. In this study two selected fabrics have been applied dyestuff removing process and dyeing again. After, it has been tried to determine positive or negative effects of this process to fastnesses (as washing, rubbing, perpiration, dry cleaning, water).

___

  • 1-Aksoy, H., 1997. Polyclear: Güçlü ve Güvenilir İndirgen. Tekstil Terbiye &Teknik, Sayı 17, İstanbul, s.58-59.
  • 2-Aniş, P. ve Yıldırım, F., F.,Poliester Boyama Sonrası İndirgen Yıkamanın Kumaş kalitesi ve Çevre Yükü Üzerine Etkileri, Tekstil ve Maraton, Ocak-Şubat/2003, s.43-48
  • 3-Anders, S. ve Schindler, W., 1997. Comparison of Reducing Agents İn Reduction Clearing of Poliester Dyeings and Prints. Melliand English, Sayı 1-2/1997, s.21-22.
  • 4-Balcı, O., 2004. Tekstil Terbiyesinde Yeniden Değerlendirme Yöntemlerinin Uygulanması ve Bu Yöntemlerin Kumaş Performansına Olan Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı, Adana.
  • 5-Balcı, O., ve Oğulata, R., T., 2004. Hatalı Boyanmış Dokuma Kumaşlara Yeniden Değerlendirme Yöntemlerinin Uygulanması. Tekstil&Teknik Dergisi, Sayı 233, s.212-218."
  • 6-Cantürk, Y., R., 1996. Boyarmaddelerin Soldurulması. Yüksek Lisans Tezi, İ.Ü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Fiziksel Kimya Programı, İstanbul.
  • 7-Dohmen, M., "Poliesterin Alkali Ortamda Boyanmasının Pratikteki Uygulaması", Melliand Türkiye Sayısı, Aralık, 1998.
  • 8-Onuk, Ö., 1998. Redüktör Maddelerin Kullanımında Son Gelişmeler. Tekstil Teknoloji Dergisi, Sayı 25, İstanbul s. 130-131.
  • 9-Uhri, N., 2000. Dispers Boyamada Redüktif Yıkamanın Önemi, Setaş Kimya Yayın No : 013, Bursa, s.2-22.
  • 10-Yakartepe, M., ve YAKARTEPE, Z, 1995a. Tekstil Terbiye Teknolojisi,, Cilt 5, 1995, İstanbul.
  • 11-www.eksoy.com.tr/onbilgi.htm, Web Sitesi, 2003.