Ring iplik makinesinde apron ve manşon sertliklerinin iplik tüylülüğüne etkisi üzerine bir araştırma

Birim eğrilmiş iplik yüzeyinden çıkan liflerin sayısı veya toplam uzunlukları olarak ifade edilebilen iplik tüylülüğü, tek bir faktörle açıklanamayacak kadar kompleks bir kavramdır. Tüylülük iplik mukavemeti ve düzgünsüzlüğü gibi iplik kalitesini belirleyen önemli bir iplik özelliğidir. Son yıllarda geliştirilen tüylülük ölçme cihazları sayesinde de gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Tüylülük miktarı lif ve iplik özellikleri ile birlikte makine ve proses parametrelerinden de önemli oranda etkilenmektedir. Bu çalışmada apron ve manşon sertliklerinin iplik tüylülüğüne etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Tüylülük ölçümleri Zweigle G566 test cihazında gerçekleştirilmiştir.

Effect of apron and cot hardness on yarn hairiness

Yarn hairiness can not be completely defined by a single figure but we can describe it simply in terms of the number of protruding hairs on the unit surface of the spun yarn. Hairiness is one of the most considerable structural parameter for determining the yarn quality besides strength and evenness. In the last decade yarn hairiness has charmed increasing practical interest because of the commercialization of some instruments. Yarn hairiness is affected by fibre characteristics, yarn, machine and process parameters. Fn this article the effect of cot and apron hardness on the yarn hairiness is investigated. Hairiness measurements were performed on Zweigle G566 hairiness tester.

___

  • 1.Barella, A., 1978, New features of yarn hairiness studies, Journal of Textile Institute.
  • 2.Barella, A., 1983, Yarn Hairiness, The Textile Institute, 61 p.
  • 3.Datye, K.V. and Bose, C, 1981, Minimising yarn hairiness, The Indian Textile Journal.
  • 4.Kadoğlu, H.,1987, İplik tüylülüğü ve nedenleri üzerine bazı yaklaşımlar, Tekstil ve Makine.
  • 5.Klein, W., 1987, The Technology of Short-staple Spinning, The Textile Institute, 56 p.
  • 6.Olcay, A., 1996, Ring Eğirmeciliğinde İplik Tüylülüğü, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • 7.Sağbaş, A., 2002, İplik tüylülüğü ve farklı hammaddeler kullanılarak üretilen ipliklerin tüylülüğünün karşılaştırılması üzerine bazı yaklaşımlar, Tekstil Maraton.
  • 8.Wang, X. and Chang, L, 1999, An experimental study the effect of test speed on yarn hairiness, Textile Research Journal.