İPLİK KESİTİNDEKİ FİLAMENT SAYISININ FİLAMENT VE TEKSTÜRE İPLİKLERİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Filament iplikleri oluşturan filament sayısı, gerek üretilen iplik gerekse elde edilen kumaş yapısını ve özelliklerini önemli ölçüde etkileyen bir parametre olarak bilinmektedir. Bu parametre, filament iplik üretiminde kullanılan düze elemanı üzerindeki düze delik sayısına göre belirlenmektedir. Günümüzde, filament iplik üretiminde iplik kesitinde bulunması gereken filament sayıları müşteri tercihi ve kullanım alanına göre değişmekle birlikte, araştırma ve ürün geliştirme çalışmalarında farklı değerlerde üretim verisi olarak da tercih edilmektedir. Filament sayısının değişmesi, üretim hammaddesi olan tek bir filamentin dolayısıyla nihai ipliğin özelliklerini etkileyeceğinden, gerek üretilen iplik ve gerekse kumaş özelliklerinin bu durumdan etkilenmesi beklenmektedir. Bu çalışmada, filament sayısının kısmen moleküler düzenlenmiş iplik (Partially Oriented Yarn - POY) ve bu iplikten elde edilmiş tekstüre iplik özelliklerine etkisi araştırılmış ve bu faktörün POY ve tekstüre iplik özellikleri üzerindeki etkisi, istatistiksel analizler yardımıyla anlaşılmaya çalışılmıştır

EFFECT OF NUMBER OF FILAMENTS IN THE CROSS-SECTION OF YARN ON THE PROPERTIES OF CONTINUOUS FILAMENT AND TEXTURED YARNS

Number of filaments, which constitute filament yarns, is a parameter significantly affecting the structure and properties of both the manufactured yarn and the fabric derived from such yarn. This parameter varies according to the number of spinneret holes on the spinneret element used in production. Today, the number of filaments that should exist in the yarn's cross section in filament yarn production may vary according to the customer choices and the usage areas, and they are also preferred for product development studies, as production data in different values. Since the change in the number of filaments affects a single filament, which is the production raw material, and therefore the structure of the final yarn, it is expected that the properties of both the manufactured yarn and the fabric is affected from this situation. This study analyses the effects of filament number on the properties of partially oriented yarn (POY) and textured yarn derived from such yarn, and tries to understand the effects of this factor on properties of POY and textured yarn, with the help of statistical analysis

___

  • 1. Engelhardt, A., 2009, “A World Survey on Textile and Nonwovens Industry”, The Fiber Year 2008/09, Issue 9.
  • 2. Demir, A., 2006, “Sentetik Elyaf Bilgisi, Filament İplikler ve Üretim Yöntemleri”, Sentetik Filament İplik Üretim ve Tekstüre Teknolojileri, Şan Ofset, İstanbul, 19-20.
  • 3. Murase, Y., ve Nagai, A., 1994, “Melt Spinning”, Advanced Fiber Spinning Technology, Nakajima, T., Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, England, 25-63.
  • 4. Eberle, H., Hermeling, H., Hornberger, M., Menzer, D. and Ring, W., 1995, “Man-made Fibres”, Clothing Technology, Germany, 29-30.
  • 5. Özkan, S., 2008, “Filament Kesit Şeklinin, Sayısının ve Lineer Yoğunluğunun POY ve Tekstüre İplik Özelliklerine Etkisi”, FBE Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • 6. Demir, A. and Behery, H., 1997 Synthetic Filament Yarns, Prentice Hall, ISBN 0-13-440025-9.
  • 7. Advansa SASA Poly. A.Ş., 2007, Üretim Notları, Adana.
  • 8. BS EN ISO 2062; 1995, “Textile-Yarns From Packages: Determination of Single-End Breaking Force And Elongation At Break”.
  • 9. DIN 53817-1, “Textile-Testing of Textiles: Determination Of Unevenness Of Slivers And Yarns; General Basis”.
  • 10. DIN 53840-2; 1983, “Testing of Textiles: Determination Of Parameters For The Crimp Of Textured Filament Yarns”.
  • 11. Bueno, M., Aneja, A. P. ve Renner, M., 2004, Influence of the Shape of Fiber Cross Section on Fabric Surface Characteristics, Journal of Materials Science, 39, 557-564.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi