ÇİFT KATLI DÖŞEMELİK KUMAŞLARDA HAMMADDE, ATKI SIKLIĞI VE KUMAŞ KONSTRÜKSİYONUNUN KOPMA MUKAVEMETİ, KOPMA UZAMASI VE YIRTILMA MUKAVEMETİNE ETKİSİ

Bu çalışmanın amacı hammadde, atkı sıklığı ve kumaş konstrüksiyonunun gibi iplik ve kumaş yapısal özelliklerinin çift katlı döşemelik kumaşların kopma mukavemeti, kopma uzaması ve yırtılma mukavemeti üzerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla iki farklı hammaddeden üretilen atkı ve çözgü iplikleri ile üç farklı atkı sıklığında, üç farklı doku tipinde dokunan çift katlı kumaş numuneleri dokunmuştur. Dokunan kumaş numunelerinin kopma mukavemeti, kopma uzama ve yırtılma mukavemeti özellikleri test edilmiştir. Hammadde, atkı sıklığı ve kumaş konstrüksiyonunun döşemelik kumaşların fiziksel özelliklerine etkisini araştırmak için SPSS 15.0 paket programı kullanılarak varyans analizi yapılmıştır. Çalışmanın bulguları ve değerlendirmeler makale içeriğinde detayları ile verilmektedir.

THE EFFECTS OF RAW MATERIAL, WEFT SETTING AND WEAVE ON THE BREAKING STRENGTH, ELONGATION AT BREAK AND TEAR STRENGTH OF UPHOLSTERY DOUBLE FABRICS

The aim of this study is to investigate the effects of structural properties of yarn and fabric such as; raw materials, weft setting and fabric construction on the breaking strength, elongation at break and tear strength of upholstery double fabrics. For this purpose, double woven fabric samples with three different weft densities and of three different weave patterns with two types of warp and weft yarns, whose raw materials were different, were manufactured. The physical properties of woven fabric samples were determined by relevant tests. The effect of the fibre type, weft setting and weave pattern on the physical properties of upholstery fabrics were investigated by variance analysis by means of SPSS 15.0. Findings and evaluations of the study have been given in detail in the paper.

___

  • 1. Başer, G., 2000 Dokuma Tekniği ve Sanatı, Cilt 1, Punto Publishing
  • 2. Okur, A., 2002, Tekstil Materyallerinde Mukavemet Testleri, DEÜ Engi
  • 3. Ünal, P. and Taşkın, C., “% 100 Poliester Kumaşlarda Dokunun ve Sıklıkların Kopma Mukavemetine Et
  • 4. Oğulata, R.T. and Kadem, F.D., “Boyalı İpliklerden Üretilen Farklı Konstrüksiyonlardaki % 100 Pamuklu Kumaşlarda Kumaş Kopma Mukavemeti Regrasyon Analizi ile Tahminlenmesi”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2008/3, p.185-190.
  • 5. Oğulata, R.T. and Kadem, F.D., “Boyalı İpliklerden Üretilen Farklı Konstrüksiyonlardaki Pamuklu Kumaşlarda Kumaş Yırtılma Mukavemetinin Regrasyon Analizi”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2009/2, p.97-101.
  • 6. Şekerden, F. and Çelik, N., “Atkı Elastanlı Dokuma ve Kumaş Karakteristikleri”, Tekstil ve Konfeksiyon, 2010/2, p.120-129.
  • 7. Yavuzkasap, D., 2010, “Döşemelik Kumaşların Mekanik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, Dokuz Eylül University Graduate Sciences, MSc Thesis, İzmir, Turkey.
  • 8. TS 11818 EN 14465, 2005, Tekstil-Döşemelik Kumaşlar-Özellikler ve Deney Metotları, Turkish Standards Institution, Ankara.
  • 9. TS EN ISO 13934-1, 2002, Kumaşların Gerilme Özellikleri- Bölüm 1: En Büyük Kuvvetin ve En Büyük Kuvvet Altında B Metodu, Turkish Standards Institution, Ankara.
  • 10. TS EN ISO 13937-3, 2002, Tekstil- Kumaşların Yırtılma Özellikleri- Bölüm 3: Kanat Biçimindeki Deney Numunelerinin Yırtılma Kuvvetinin Tayini- Tek Yırtma Metodu, Turkish Standards Institution, Ankara.