BİR HAZIR GİYİM İŞLETMESİNDE KAYNAK KISITLI KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME

Hazır giyim üretimi emek yoğun ve karmaşık bir üretim yapısına sahiptir. Üretim miktarları düşük, çeşitliliği fazla modellerin imalatı için ayrı hat ve çalışan tahsis etmek maliyet ve tesis alanı bakımından uygun değildir. Bu yüzden çok fazla modelin aynı anda üretiminin gerçekleştiği üretim bantları tercih edilmektedir. Buna ek olarak düşük verimlilik, düşük sipariş miktarları arasında geçişten kaynaklanan hat dengeleme ve planlama zorlukları hazır giyim üretiminin önemli sorunlarındandır. Bu araştırmada karma modelli erkek gömleği üreten küçük ölçekli bir işletmede montaj hattı dengeleme problemleri ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Amaç farklı parti büyüklüğünde ve farklı modelde siparişlerin en verimli şekilde montajının sağlandığı hatların kurulması ve müşterilere istenilen kalitede, istenilen verimde ve en düşük maliyetle hızlı bir şekilde ürünleri teslim etmek için montaj hatlarının dengelenmesidir. Verilerin analizinde sezgisel bir algoritma olan COMSOAL’dan (Computer Method for Sequencing Operations for Assembly Lines) yararlanılmıştır

RESOURCE-CONSTRAINED MIXED MODEL ASSEMBLY LINE BALANCING IN AN APPAREL COMPANY

Apparel production has a labor-intense and complex production structure. It is not financially feasible to assign distinct lines and workers for the production of models with low production numbers and high variety. For this reason, assembly lines which allow the production of various models are widely preferred. In addition, the main drawbacks of the apparel industry are low efficiency and line balancing and planning difficulties stemming from low order numbers. In this study, the problems of assembly line balancing and some recommendations in a small scale company producing mixed-model men’s shirts have been extensively studied. The main aim is to construct lines which allow the assembly of orders on various volumes and models and to balance the assembly lines in order to deliver goods of the required quality and productivity and at the lowest cost. The data has been analyzed via COMSOAL (Computer Method for Sequencing Operations for Assembly Lines) which is an intuitive and meta-intuitive algorithm. Computer Method for Sequencing Operations for Assembly Lines is also used to tabulate assembly line operation

___

  • 1. Ağpak K., Gökçen H., Saray N., Özel S., 2002, “Stokastik görev zamanlı tek modelli u tipi montaj hattı dengeleme problemleri için bir sezgisel”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Vol. 17, No 4, p:115-124.
  • 2. Bahadır S.K., 2011, “Assembly Line Balancing in Garment Production by Simulation”, Assembly Line – Theory and Practice, August 2011, ISBN 978- 953-307-995-0.
  • 3. Cakir B., Altiparmak, F., Dengiz, B., 2011, “Multi-objective optimization of a stochastic assembly line balancing: A hybrid simulated annealing algorithm”, Computers & Industrial Engineering Vol.60 p:376–384.
  • 4. Başkak M., Kalaoğlu F., Eryürük S.H., 2011, “Konfeksiyon Üretiminde İstatistiksel Yöntemle Montaj Hattı Dengeleme”. Tekstil Ve Konfeksiyon Dergisi Year: 21, Vol: 1, p:65-71.
  • 5. Eryürük S.H. Başkak M., Kalaoğlu F., 2008, “Assembly Line Balancing in a Clothing Company.” Fibres &Textiles in Eastern Europe, Vol. 16, No. 1:66, p:93:98.
  • 6. Eştaş S., Acar N.,1991, “Kesikli ve Seri Üretim Sistemlerinde Planlama ve Kontrol Çalışmaları”, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, p:309, Ankara.
  • 7. Gökçen H.,1994, “Karışık Modelli Deterministik Montaj Hattı Dengeleme Problemleri İçin Yeni Modeller”. Unpublished PhD Dissertation. Gazi University Natural Science Institute, Ankara.
  • 8. Günay K., Çetin T. ve Baykoç Ö.F., 2004, “Türkiye Montaj Hattı Dengelemede Geleneksel Ve U Tipi Hatların Karşılaştırılması Ve Bir Uygulama Çalışması”, Teknoloji Dergisi, Vol:7, Issue:3, p:351-359.
  • 9. Güzel S.,2011, “Hazır giyim işletmesinde yalın üretime geçiş: Değer akışı haritalandırma, hat tasarımı ve dengeleme”, Unpublished PhD Dissertation. Gazi University Institute of Educational Sciences, Ankara.
  • 10. İlleez A. A., 2006, “Konfeksiyon Sektöründe Süreç Planlamasında Kullanılabilecek Matematiksel Yöntemler”, Unpublished Master’s Thesis. Ege University Natural Science Institute, İzmir.
  • 11. Kalender F.Y., Yılmaz M. M. ve Türkbey, O., 2008, “Montaj Hattı Dengeleme Problemine Bulanık Bir Yaklaşım”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Vol 23, No 1, p:129-138.
  • 12. Kurşun S., Kalaoğlu F., 2010, “Dikim Bandında Simulasyonla Bant Dengeleme”, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 3/2010, p:257-261.
  • 13. Hwang, R., Katayama H., 2010, “Integrated procedure of balancing and sequencing for mixed-model assembly lines: a multi-objective evolutionary approach”, International Journal of Production Research Vol. 48, No. 21, 1 November 2010, p:6417–6441.
  • 14. Orbak A.Y., Gündüz C.T., Ulusoy İ., Akgöz H.K., Kiriş M., İrice,G., 2009, “ Bir Otomotiv Yan Sanayi Firmasında Tek Modelli Ve Karışık Modelli Montaj Hattı Dengeleme Problemi”, Endüstri Mühendisliği Dergisi YA/EM 2009 Special Issue, Vol: 22 Issue: 1, p: 21-30.
  • 15. Özalp B.T., Orbak A.Y., Korkmaz P., Yarkın N., Aktaş, N., Dinçer A.,2009, “Karışık Modelli Bir Montaj Hattında Hat Dengeleme Çalışmaları”. Submitted at the 29. National Operations Research and Industrial Engineering Congress, Bursa.
  • 16. Rabbani M. Moghaddam M., Manavizadeh, N., 2011, “Balancing of mixed-model two-sided assembly lines with multiple U-shaped layout”, The International Journal of Advanced Manufacturing Technology. April 2012, Volume 59, Issue 9-12, pp 1191-1210.
  • 17. Üreten S., 1997, “Üretim/İşlemler Yönetimi”, Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri, p:383, Ankara.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

YIKAMANIN DENİM GÖRÜNÜMLÜ ÖRME KUMAŞLARIN BOYUTSAL STABİLİTESİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Züleyha DEĞİRMENCİ, Nihat ÇELİK

NANOİZ TESTİ İLE PLASTİK OPTİK LİFLERİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Juan HUANG, Dana KREMENÁKOVÁ, Jirí MİLİTKÝ

KONFEKSİYON FİRMALARININ 2. KALİTE VE İHRAC FAZLASI ÜRÜNLERİ DEĞERLENDİRME ETKİLİLİKLERİNİN PERFORMANS MATRİSİ VE BULANIK MANTIK YÖNTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ

Mehmet KÜÇÜK, Mücella GÜNER

YIKAMA İŞLEMLERİNİN ÖRME KUMAŞLARIN ELEKTROMANYETİK KALKANLAMA ÖZELLİĞİNE ETKİSİ

Özlem KAYACAN

BİR HAZIR GİYİM İŞLETMESİNDE KAYNAK KISITLI KARMA MODELLİ MONTAJ HATTI DENGELEME

Mahmut GÜNGÖR, Saliha AĞAÇ

DERİ ETEK ÜRETİMİNDE KULLANILMAK ÜZERE FARKLI TABAKLAMA MADDELERİ İLE TABAKLANMIŞ GİYSİLİK DERİLERİN FİZİKSEL VE HASLIK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK BELİRLENMESİ

Nilay ÖRK, Hasan ÖZGÜNAY, Mehmet Mete MUTLU, Ziynet ÖNDOĞAN

DİKİŞ MAKİNESİ İĞNESİ KAPLAMA MALZEMELERİNİN DİKİM AŞAMASINDA İĞNENİN ISINMASINA ETKİLERİNİN ANALİZ EDİLMESİ

Vedat DAL, Merve ERTINMAZ YARGICI, Serdar SALMAN

TEKSTİL BOYA TERBİYE İŞLETMESİNDE ÜRETİM MALİYETİ VE SÜRESİNİN DEĞİŞKEN TALEP ALTINDA SİMÜLASYONLA MODELLENMESİ

Emel Ceyhun SABIR, Esma BATUK

İKİ KATLI BİRLEŞTİRME İŞLEMİNİN ANA KARAKTERİSTİKLERİNE ISI İLE BİRLEŞTİRME İŞLEMİNİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ionut DULGHERIU, Manuela AVADANEI, Ciprian COZMANCIUC

ÇEK ERKEK VÜCUT ORANLARI VE ERKEK GÖMLEK KALIBI HAZIRLAMA METOTLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Blazena MUSİLOVÁ, Renáta NEMČOKOVÁ