A study on the friction behaviour of spunbond nonwovens used with different weights

Kumaşların, kullanım yerlerine göre istenen özelliklere sahip olmalarının yanında, kullanım sırasında maruz kalacakları sürtünmelere karşı yeterince dayanıklılık gösterebilmeleri mutlak suretle gereklidir. Tekstil materyalinin başka bir tekstil materyali ile sürtünmesi ve/veya tekstil olmayan bir yüzeye sürtünmesi sonucu kumaş dayanımı gibi performans karakteristiklerinde kayıplara neden olmasının yanı sıra, kumaşta bazı fiziksel değişiklikler yaratarak kumaş görünümünü de etkilemektedir. Bu çalışmada, tasarımı ve imalatı yapılmış olan yatay platform prensibine göre çalışan deney düzeneği kullanılmıştır. Numune olarak, farklı gramajlarda polipropilen (PP) ve poliester (PES) esaslı spunbond yöntemi (filament serme ve ısıl bağlama) ile üretilmiş dokusuz yüzeyler kullanılmıştır. Üç farklı gramajda numuneler kullanılarak dokusuz yüzeylerin sürtünme özellikleri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, en yüksek sürtünme katsayısı değeri ve yüzey özelliklerinin olumsuz etkilenme durumunun kumaş-aşındırıcı yün kumaş sürtünme ortamında, en düşük sürtünme katsayısı değeri ve sürtünme yüzeyin fazla olumsuz etkilenmemesi durumunun ise kumaş-metal sürtünme ortamında gerçekleştiği gözlemlenmiştir.

Farklı gramajlarda kullanılan ısıl bağlanmış yüzeylerin sürtünme davranışı üzerine bir çalışma

In addition to having the characteristics required according to their areas of use, fabrics must also show sufficient resistance to potential frictions that they are to be exposed to. Friction of a textile material with another textile material, or its friction with a non-textile surface, can cause losses in performance characteristics like fabric resistance; it also affects the appearance of fabric by creating some physical changes. In this paper, an experiment mechanism working based on horizontal principle which was designed and developed that has been used. Nonwoven fabrics produced with spunbond method, which were base on different weights of polypropylene (PP) and polyester (PES) used (filament-laying and thermal bonding). Samples with three different weights were used and an attempt was made to examine the friction characteristics of nonwoven fabrics. At the end of the study, it has been observed that fabric-abrasive wool fabric friction generated negative affecting of surface characteristics and friction coefficient value, and fabric-metal friction environment created less negative effect for friction surface and lowest friction coefficient.

___

  • 1. Das, A., Kothari, V.K. ve Vandana, N., 2005, “A Study on Frictional Characteristics of Woven Fabrics”, Autex Research Journal, Vol.5(3), pp.133-140.
  • 2. Das, A., Kothari, V.K. ve Mane, D., 2005, “Frictional Characteristics of Woven and Nonwoven Wipes”, Fibers and Polymers, Vol.6(4), pp.318-321.
  • 3. Yaman, N., ve Şenol, M.F., 2007, “Hacimli Materyallerin Sürtünme Testleri İçin Alternatif Ölçüm Metodu Üzerine Bir Araştırma”, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2007(3), pp.1-13.
  • 4. Derler, S., Schrade, U. ve Gerhardt, L.C., 2007, “Tribology of Human Skin and Mechnical Skin Equivalents in Contact with Textiles”, Wear, 263, pp.1112-1116.
  • 5. ISO 9073-3;1989, Textile-Test Methods for Nonwoven-Part 3: Determination of Tensile Strength and Elongation
  • 6. ISO 9073-2;1995, Textile-Test Methods for Nonwoven-Part 2: Determination of Fabric Thickness
  • 7. Kalebek, N.A. ve Babaarslan, O., 2009, “Evaluation of Friction and Stiffness Behaviour of Nonwovens Produced with Spunbond and Spunlace Methods”, Tekstil ve Konfeksiyon, April-June 2009, 19(2), pp.145-150
  • 8. Babaarslan, O. ve Kalebek, N.A., 2008, “Horizontal Platform Experiment Device For Determination of Friction Coefficient on Fibrous Textile Surfaces”, Turkish Patent Institute (TPE), TR 2008/01016 B.
  • 9. Kalebek, N.A. ve Babaarslan, O., 2009, “Effect of Weight And Apllied Force On The Friction Coefficient of The Spunlace Nonwoven Fabrics”, Fibers and Polymers, Vol.11(2), pp.277-284.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi