Tüketicilerin hazır giyim ürünü satın alma tercihlerinde markanın önemi

Hazır giyim sektörünün bugünün rekabet ortamında bir yer edinebilmesi ve bütün dünya ile entegre olabilmesi için öncelikle markalı, kaliteli, ucuz, hızlı ve talepleri optimal düzeyde karşılayacak nitelikte üretim yapması gerekmektedir. Bu hedeflere ulaşmayı amaç edinen işletmelerin, bu kalite anlayışını benimsemesi ve tüketici tercihleri doğrultusunda ürün geliştirmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu araştırma hazır giyim ürünü ve diğer ürünleri satın alan tüketicilerin markaya ilişkin tercih özelliklerini belirlemek amacıyla Ankara'da 18 yaş ve üstü 372 tüketici üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, tüketicilerin çeşitli önemli özelliklerine ulaşılmıştır. Özellikle, tüketicilerin markaya ilişkin düşünce ve davranışları incelendiğinde ise çarpıcı sonuçlara varılmıştır.

The importance of the mark on the preference of the consumer buying ready-to-wear products

Marked, qualified, cheaper, faster and having the feature of optimal covering the requests producing is necessary for ready-to made clothing sector to take part in competition ambience and to entegrate the whole world. It is mandatory for the enterprise that aims to reach this target, to assume that quality perceptiveness and to develop products fitting the consumer preferences. This investigation has been planned to determine choice features relating to mark of consumers buying ready-to made clothing products and practiced on 372 consumers, older than 18 years, living in Ankara. At the end of the investigation, it has been reached some of the important features of the consumers. Especially, it has been reached striking results, when investigate consumers' thought and attitude relating to marks.

___

  • 1. Kısacık, T., 1999, Millenniun'a Girerken Tekstilde Eğilimler ve Çevre, Uluslararası istanbul 4. Tekstil Konferansı, Yayın No: 2000/1.
  • 2. Tarakçıoğlu, I., 2000, Türkiye Pamuk, 3. Tekstil ve Kon. Semp. Kitabı, S.:117-131.
  • 3. Aldrich, W., 1994. Prospect for World Textiles and Clothing Trade, Textiles Magazine, (4):34-51.
  • 4. Yücel, O., 2003, Konfeksiyon İşletmelerinde Temel Pazarlama Yaklaşımları ve Analizi, Tekstil Maraton Dergisi, 13 (64) 54-59
  • 6. Vural, T., Altıntaş, N. ve Ağaç, S, 1996, Ankara'daki Hazır Giyim Finnalarının Ürün Tutundurma Faaliyetleri. Tekstil ve Konfeksiyon. 6(2).
  • 7. Bauman, Z., 1999, Çalışma, Tüketicilik ve Yeni Yoksullar Türkçesi, Çev. Ümit Öktem, Sarmal Yayın-cılık
  • 8. İçli, G., 2003, Tüketici Eğilimleri, Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(4):96-123.
  • 9. Özkazanç, Ö., 1996, iktisadi Analiz, Anadolu Üniversitesi Yayını, No:959 (528).
  • 10. Hamil, M. N., 2001, Tüketicilerin Satın Almalarında Markaya İlişkin Tutum ve Davranışlarına Farklı Tüketici Özelliklerinin Etkisi, Mesleki Eğitim Dergisi. 3 (6):93-l 16.
  • 11. Mucuk, 1., 1990, Pazarlama ilkeleri. Der Yayınları, istanbul.
  • 12. Ak, M. 1998, Fimıa/Markalannda kuramsal kimlik ve imaj, istanbul.
  • 13. Sevim, F., 1992, Türk Hazır Giyim Ürünlerinin Yurt Dışında Marka imajı ilePazarlanması ve Örnek Pazar Çalışması, T. C. Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (ÎGEME), Ankara.
  • 14. Tuna, I., 1993, Pazarlamada Marka ve Dayanıkla Tüketim Mallarında Markanın Tüketici Tercihine Etkisi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlamamış Yüksek Lisans Tezi) .
  • 15. Çalış, F. A., ve Kavas, A., 1995,Tüketici Marka Algılamaları ve Satın Alma Davranışı: Binek Otomobil Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi)