Şönil hav ipliklerinin döşemelik kumaş aşınma direnci üzerindeki etkisi

Yapılan bu deneysel çalışma kapsamında, şönil iplik üretiminde yaygın olarak kullanılan hav iplik türü ve doğrusal ağırlık seviyelerinin, şönil iplikten üretilmiş olan döşemelik dokuma kumaşın aşınma direnci üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Bunun için hav ipliği olarak, farklı iplik türleri (ring, OE-rotor) ve farklı iplik numaraları (Ne 20/1, 24/1) kullanılarak numune şönil iplikler üretilmiş ve döşemelik kumaş olarak dokunduktan sonra numune kumaşlara Martindale aşındırma deneyi uygulanmıştır. Deney sonuçları değerlendirildiğinde, hav iplik olarak ring ipliğinin kullanıldığı numunelerde, OE-rotor ipliklerine göre daha az kütle kaybının gerçekleştiği ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür, iplik numarası farklı olan numunelerde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir.

Effects of pile yarns on the abrasion resistance of chenille upholstery fabric

In the study, we compared the effects of the pile yarn kinds and pile yarn count levels on the abrasion resistance of upholstery fabric with chenille yarn. For this reason, we produced chenille yarn samples by using pile yarns at different levels of yarn kind (ring and OE-rotor) and yarn count (Ne 20/1 and 24/1). Then we weaved chenille yarn samples into upholstery fabric and performed abrasion test on fabric samples with Martindale abrasion test device. Experimental results showed that there was less mass loss rate (%) for ring yarn than OE-rotor yarn and the difference is statistically significant. However, there was no any statistically significant difference between the samples woven with different plie yarn count levels.

___

  • 1.http://www.tübitak.gov.tr, Vizyon 2023 Teknoloji Öngörüsü Projesi Tekstil Paneli (Son Rapor), Temmuz 2003.
  • 2.ÖZCAN, B. ve ÖZİPEK, B., 1997. Örgü Esaslı Bir Fantezi İplik Makinasının Esneklikleri, Örme&Teknik Dergisi, Aralık 1997, Sayfa 32-39
  • 3.TUNG, P., WHITEHEAD, D., 1997. Abrasion Resistant Chenille Yarn and Fabric and Method for its Manufacture, USPTO, www.uspto.gov
  • 4.KALAOĞLU, F., DEMİR, E., 2001. The Effect of Chenille Yarn Properties on the Performance of Chenille Upholstery Fabrics, International Textile Bulletin, 2001, 4:53-57.
  • 5.ÜLKÜ, S., ÖRTLEK, H. G., ÖMEROĞLU, S., 2003, The Effect of Chenille Yarn Properties on the Abrasion Resistance of Upholstery Fabrics, Fibres & Textiles, 11:38-41.
  • 6.NERGİS, B. U., CANDAN, C., 2003 Properties of Plain Knitted Fabrics From Chenille Yarns, 73:1052-1056, (www.upsto.gov)
  • 7.www.longma.cn.com;2004
  • 8.İLHAN, İ., 2004. Şönil İpliğin Aşınma Direncini Etkileyen Parametreler, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004.
  • 9.Ulusoy Tekstil Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., pratik çalışma, Şubat-Mart 2003
  • 10.TÜBİTAK Adana-ÜSAM, Tekstilde Ölçme ve Kalite Kontrol Lab., Test Çalışmaları, Şubat-Mart 2004