Polyester elyaf özelliklerinin cerleme prosesi sırasındaki etkileri

Bu makalede avivaj miktarının ve kıvırcıklık derecesinin elyafın çalıştırılabiliriiğî ve kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Kıvırcık yayı sayısı yüksek olan partiler daha iyi çalışma tutumu ve şerit kalitesi sergilemişlerdir. Düşük avivaj miktarlarında da benzer sonuçlar alınmıştır. Kıvırcık yoğunluğunun fazla olmasının yararlan ortaya çıkarılmıştır. Bu tür lifler UI/UR oranının iplik düzgün süzliiğü ve elyaf elastikiyeti yönünden olumlu çıkması sayesinde şerit kalitesinde iyileşme sağlamaktadır. Kıvırcık sayısı arttıkça materyalin çekimi için gerekli kuvvette azaltmaya gidilebilmektedir. Deneyler sırasında görüldü ki, polyester elyafı belli sayıda kıvırcık sayısına sahip değilse yüksek verimli çerlerde çalıştırılamamaktadır. Bu sınır sayısının altına düşüklüğünde makİnada sarmalar meydana gelmektedir. Avivaj miktarı ile ilgili yapılan araştırmalarda düşük avivaj oranlarında kalite bakımından daha iyi sonuçlar alınmakta, UT/UR oranı ve de CV değeri yönünden düz-günsüzlükte iyileşme kaydedilmektedir. Düşük avivaj oranlarında yine çekim için gerekli olan kuvvet azalmakta, bu da şeridin tutunma yeteneğini azaltmaktadır. Bu defa yine makinada sarma olasılığı yükselmektedir.

The effectiveness of PET fiber-properties on the drafting process

Yabancı Öz Yok

___

  • (1]Cherif, C.; Analyse der Verzugsvorgânge a uf Hochleis-ttıngsslrecken ıtnd deren Ausu'irkungen a uf die naclı fol Şekil 5 Sabit kıvırcık sayısında prases adımları boyunca UI/UR aram ile avivaj miktarı arasındaki ilişki genden Prozessstııfer. Aachen, RWTH Aachen, Faclıbe-reiclı Mabchi-nenwesen, Habitation, 2001.
  • [2] Cherif J.; Sallow, G; Wulfhorst, B.; Melliand Te.xtilberichte SI (2000), 353-354, 356
  • [3] Gesamtverband der oeutschen Textil-nnd Modeinchtstrie, Jaltrbuch der Texril-und Modeindusirie, Eschbom: Textil-Sen'ice-Verlags-und Zertifızierungsstelle Öka-Tex GmbH, 2005.
  • [4] Tröger, J.; Enhvicklung und Erpobimg eines Hocliver-zugsztreckxverks Chemnitz; TU Chemnitz, Sektion Text 11-und Lederteclmik, Dissertation, (1990).
  • [5] Kanus, M.: Natiufasermarkte welhveit, Nova-lnstitut (Veranst.);Seminar; Bekleidungstextilien ans Hanfund anderen Naiinfasern.Bremen, 08.11.2000, http//www.nova-lnstitute/nr/vortraege/vortrüg-karus-2-htm. 30.07.06
  • [6] Tetzlaff, G., Dahmen, M., Wulfhorst, B.; Faserstqff-Tabelle nach P.-A .Koch, Polveteifaser.Chemiefaser/Textilindustrie 43/95 (1993), 508-522
  • [71 Gries, T.: Chemical Fibers International 4S (1998), 50S, 511-5130 Man-Made Fiber Year Book 1999, 66-69.
  • [8] Webseite der Zimmer AG, Frankfurt am Main. http//www.zimmer-ag.de/de/ technologie/pdlymere/in-dix.-php, 5.8.06