Denim pantolon üretimi ve kalitesi üzerine değerlendirmeler

Türkiye ihracatında tekstil sanayisinin, özellikle hazır giyim üretiminin önemli bir payı bulunmaktadır. Denim pantolon üretiminin son 10 yılda önemi ve hacmi hızla artmaktadır. Bu nedenle, denim sektörü Türk tekstil sanayi için önümüzdeki yıllarda da önemini koruyacaktır. Bu kapsamda, sektörün büyümesi ve rekabet edebilirliğinin artırması için ürün çeşitliliğinin ve kalitesini artırılması gerekmektedir. Bunlardan herhangi birisinde sağlanacak olan iyileştirme için bilimsel çalışmalar ve fabrikasyon işlemleri paralel ve sitematik bir şekilde yürütülmelidir. Bu çalışmada, denim pantolon üretimi sırasında ortaya çıkabilecek belirli hatalar tespit edilip çeşitli kıstaslara göre kategorilere ayrılmıştır. Detaylı analizler yapılmış, hata nedenleri tespit edilerek, alınması gereken önlemler saptanmış, hataların önlenebilmesi için teorik ve pratik çözüm önerileri sunulmuştur.

Evaluations about denim trousers manufacturing and its quality

In the Turkish export, textile industry especially ready wear production has an important share. In the last ten years denim trousers manufacturing has an increasing importance with its increasing volume. For these reasons, in the following years, it is going to maintain its importance for Turkish textile. In this concern, for enlarging the market and improving the competitiviness, product variety and quality should be improved. For any improvement at these issues, scientific studies and fabrication should be carried out in a parallel and systematic way. In this study, some error was determined during the denim trousers manufacturing and categorised according to some criteria. Detailed analysis was made, error reasons and the precautions that should be taken were determined with teoric and practical recommendations.

___

  • Bircan H., ve Özcan S., "Otomotiv Yan Sanayinde Uygulanabilen İstatistiksel Proses Kontrol Teknikleri ve Bir Uygulaması", İ.T.Ü. Sosyal tesisleri Maçka, İstanbul, 64s., 2001.
  • Devar D. L.. Kalite Çemberleri Eğitim El Kitabı, İstanbul, Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. yayınları, 1989.
  • Gedik H„ "İstatistiksel Proses Kontrol Teknikleri ve Sivas Dikİmevİ'nde Bir Uygulama", Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas, 52s., 2003.
  • Kartal M„ "İstatistiksel Kalite Kontrol", Şafak Yayınları, Sivas, 1999.
  • Montgomory, D.C., Introduction to Statistical Quality Control, 4. Ed., New York: John Willley Sons., 2001.
  • Nathan L., "Pareto Analysis: When QualityşControl Demands Decisions", Operations Management, 345, 2002.
  • Özcan S., "İstatistiksel Proses Kontrol Tekniklerinde Pareto Analizi ve Çimento Sanayinde Bir Uygulama", C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 151ş174.
  • http://www.kobifinans.com.tr/articIe/articleview.htm, "Kotçular, İhracatı 1,4 Milyar Dolara Çıkardı", Kobi Finans Dergisi, 2005.
  • http://www.zaman.com.tr/ekonomi&trh.htnı, "Kot diye başladık küt diye girdik", Zaman Gazetesi, 2005.