Dünya'da ve Türkiye'de pamuk arz-talep parametrelerinin incelenmesi

Pamuk tekstil sektörünün en eski ve en stratejik hammaddelerinden birisidir. Tekstilde kullanılan liflerin yaklaşık %40'ı pamuktur. Sentetik liflerin gelişmesi oransal olarak pamuğun tekstildeki payını azaltsa da miktar olarak tüketimi hızla artmaya devam etmektedir. Özellikle kotaların kalkmasıyla tekstil sektöründe görülen hızlı gelişmenin yanı sıra petrol fiyatlarındaki trajik artış pamuğa olan talebi hızla artırmaktadır. Tüm bu gelişmeler pamuk arz ve talebini ciddi boyutlarda etkilemektedir. Pamuk üretimi maalesef pamuk talebini karşılayamamakta ve stoklar hızla azalmaktadır. Türkiye'de son yıllarda yaşanan gelişmeler pamuk arz ve talebinin hızla arzın aleyhine geliştiğini ve dışa artan oranda bağımlı olduğunu göstermektedir. Gelecekte pamuk arz ve talebinin sektörün geleceğini ciddi boyutlarda etkileyebileceği öngörülmektedir.

Studying the supply and demand parameters of cotton market in Turkey and in World

Cotton is one of the oldest and the most strategic raw materials of the textile sector. Approximately 40 % of the fibers used in textile are cotton. Although the development of synthetic fibers reduced the share of cotton in textile proportionally, its consumption continues to increase as a volume. As well as a rapid development seen in textile sector with the elimination of quotas, the tragic increase in petroleum prices rapidly increases the demand for cotton. All of these progresses seriously affect cotton supply and demand. Unfortunately, cotton production is not able to satisfy the cotton demand and the stocks are diminishing quickly. The progresses experienced in Turkey recently show that cotton supply and demand rapidly develops against supply and the dependence rate to foreign markets increasingly elevates. It is predicted that in the future cotton supply and demand will seriously affect prospect of the sector.

___

  • 1.Özüdoğru, T., Pamuk İpliği, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Dergisi, Sayı 1,Nüsha 7, 2002 2.www.dtm.gov.tr 3.Tarakçıoğlu, I., Türk ve Dünya Tekstili, Tekstil İşveren, Sayı=276, Aralık 2002 4.Sevim, Ü., Emek, A., Elyaf&İplik, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, 2006, 16 sf. 5.www.icac.org 6.Altıntaş, G.,B., Üretici ile Pamuğun Arası Açıldı, Ar&Ge Bülten, Sf. 22-25 7.Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Dış Haberler, No. 22, 6 Mart, 2006 8.Gençer, O., Özüdoğru, T., Kaynak, M., A., Yılmaz, A., ve Necat, Ö., Türkiye' de Pamuk Üretimi ve Sorunları, Çukurova Pamuk Araştırma Merkezi Yayını, Adana 9.Dokuzuncu Kalkınma Raporu