Dokuma esnasında çözgü uzamalarını deneysel belirleme yöntemi

Bu makalede dokuma makinalarında gerilimden dolayı çözgü ipliklerinde meydana gelen uzamanın direkt olarak makinada tespit edilmesi metodu ve bu metodun uygulanması usulü verilmiştir. Tekstil alanında ilk kez önerilen bu metot gerek dokuma , gerekse düz örme makinalarında kumaş üretimi sırasında önemli kumaş parametrelerinin (çözgü uzaması), kumaşta çözgü kısalması (kıvrımlılığı) ve çözgü geriliminin kolay ve hassas bir biçimde tespit edilmesine olanak sağlar. Makalede kumaş kısalma değerinin dokuma sırasında ve dokumadan sonra değişimlerinin saptanması metodu ve denklemi elde edilmiştir.

Experimental determination method of warp extension at in-state loom conditions

In this article, the directly on-loom determining method of the warp yarns' deformation due to tension of weaving machine and the application way of-this method are given. This method, which is for the first time suggested in the textile field, gives opportunity for determining important fabric parameters at both weaving machines and plain knitting machines (such as warp lengthening and warp crimp on fabric) and warp tension in an easy and precise way. In this article, determination method and equation of fabric shortening rate during and after weaving process are given.

___

  • 1.V. A. Gordeyev, P. V. Volkov. Dokumacılık, "hafif endüstrisi" Yayınları, Moskova-1984
  • 2.V. A. Gordeyev, Dokuma Tezgahların Çözgü Bırakan ve Gerilim Veren Mekanizmalarının Dinamiği. "Hafif Endüstri"Yayınları, Moskova - 1965. Yayınları, Moskova - 1965.
  • 3.Malışyev A. P. Vrobyov P. A. Dokuma Tezgahların Mekaniği ve Tasarım Hesaplamaları. "Maşgiz", Moskova 1965.
  • 4.K.G. Alekseyev, Dokuma Kumaşların Yapı ve Oluşum Parametrelerinin Hesaplanması Esasları. Moskova. "Hafif Endüstri" Yayınlan, 1973.
  • 5.R. M. Fettahov. Dokuma Tezgahında Çözgü ipliklerinin Uzamasının Tespiti Usulü. "Tekstil Sanayide Çağdaş Teknolojiler ve Makinalar" (TEKSTİL-2002) Genel Rusya İlmi - Teknik Konferansının Sunuş Özetleri. Moskova-2002.
  • 6.Greenwood Conrol of Fabrics Structure, Meırov Puslishing Co. LTD, England, 197a, S. 39-45
  • 7.Stana Kovaçeviç, Kresımır Hajdaroviç and Anna Marija Groncanc, Infulance of Warp Loading On Weaving Mechines upon Yarn Deformation. Textile R. Journal 70 (7), 603-610,(2000)