Kiriş-Kolon Birleşim Bölgesinin Depreme Karşı Çelik Donatılarla Güçlendirilmesi

Çerçeve türü yapıların deprem davranışında kiriş-kolon birleşim bölgelerinin büyük zorlamalar taşıdığı, dolayısıyla bu yapıların deprem güvenliğinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.  Gerilmelerin sağlıklı biçimde taşınabilmesi için birleşim bölgesinde yoğun etriye kullanılması gerekmektedir.  Bu bölgede yönetmelik gereği olan etriyenin yerleştirilmesi oldukça güç olduğundan, bu koşul çoğu zaman yerine getirilememektedir.  Bunun sonucu olarak, var olan yapıların büyük çoğunluğunda kiriş-kolon birleşim bölgeleri deprem davranışı açısından son derece yetersiz bir durumdadır.  Yeterli kesme donatısı taşımadığı bilinen bir kiriş-kolon birleşim bölgesinde, dışarıdan açılacak eğik deliklere çelik donatı çubukları yerleştirilerek oraya epoksilenmeleri ve her iki ucundan delik dışına kenetlenmeleri sonucunda, birleşim bölgesinde deprem etkisiyle oluşacak eğik asal çekme gerilmelerini güvenilir biçimde taşıyabilecek yeni ve etkili bir düzenleme gerçekleştirilebilir.  Bu ilkenin çeşitli durumlarda kolayca uygulanabilir bir birleşim bölgesi güçlendirme tekniği olarak geliştirilmesi, bu araştırmanın ana amacını oluşturmaktadır. ODTÜ Yapı Mekaniği Laboratuvarı’nda deneysel çalışma olağan boyutlu bir çerçevenin bir dış birleşim bölgesini yansıtan T-biçimli ve yaklaşık 2/3 ölçekli deney elemanları üzerinde gerçekleştirilmiştir.  İlk dördü referans deneyi olmak üzere; diğerleri birleşim bölgesinde epoksi kullanılarak çapraz şekilde, çelik donatılarla güçlendirilmiş toplam on bir adet deney elemanı test edilmiştir.

___

  • [1] Antonopoulos, C. P., Triantafillou, T. C., Exp Investigation of FRP Strengthened RC Beam-Column Joints, Journal of Composites for Construction, 344(7), 39-49, 2003.
  • [2] Ghobarah, A., Said, A., Seismic Rehabilitation of Beam-Column Joints Using FRP Laminates, Journal of Earthquake Engineering, 5(1), 113-129, 2001.
  • [3] Prota, A., Nanni, A., Manfredi, G., Cosenza, E., Selective Upgrade of Under-designed RC Beam-Column Joints Using CFRP, ACI Structural Journal, 101(11), 699-707, 2004.
  • [4] Taşlıgedik, A.Ş., Lap Splice Behaviour of CFRP Rolls, Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, 2008.
  • [5] Gökdemir, H., Kiriş-Kolon Birleşimlerinin Depreme Karşı Güçlendirilmesi, Doktora Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Eskişehir, 2009.
  • [6] Seçkin, M., Hysteretic Behaviour of Cast-in-Place Exterior Beam-Column Sub-Assemblies, Doktora Tezi, Toronto Üniversitesi, Toronto, Kanada, 1981.