İnşaat Sektöründe Değer Mühendisliği Yöntemi ile Malzeme Seçimi

Özet: İnşaat sektörü, maliyet, kalite ve zamanı optimize ederek verimli projeler üretmeyi amaçlar. Ancak, bu her zaman çok kolay değildir. Projeler zamanında tamamlanamayabilir, bütçe aşılabilir veya ürünler yeterince kaliteli üretilemeyebilir. Bu nedenle tasarım aşamasında projenin iyi irdelenmesi ve mümkün olan bütün alternatiflerin düşünülmesi optimum maliyeti, zamanı ve kaliteyi elde etmek açısından önemlidir. Uygulanmakta olan geleneksel maliyet kontrol ve planlama yöntemleri ile yapı maliyetini azaltmak mümkün olmaktadır, ancak proje sahibi çoğu zaman düşük maliyete karşılık kalitenin de düşük olmasından şikâyet etmektedir. Değer Mühendisliği, performans ve kalite gereksinimlerini korurken veya iyileştirirken sorunları çözmek ve / veya maliyetleri azaltmak için güçlü bir yöntemdir. Değer mühendisliği, gerekli performans, kalite, güvenilirlik ve yaşam döngüsü maliyetinde temel işlevleri yerine getirmek amacıyla tasarlanmış yapı özelliklerini, sistemleri, ekipmanı ve malzeme seçimlerini analiz etmek için organize bir çaba olarak tanımlanabilir. Değer mühendisliği, ürünün değerini artırmak, maliyeti düşürmek ve işlevselliği artırmak için tasarım aşamasında yeni veya mevcut ürünlerin gözden geçirilmesidir. Bu çalışmada, inşaat sektöründe ürün seçimine karar vermek için bir değer analizi çalışması yapılacaktır.

___

  • [1] Dell’Isola, A. 1997. Value engineering: Practical applications... for design, construction, maintenance and operations. RSMeans Company, Kingston, USA.
  • [2] Urhan, K. 2004. Maliyet düşürme aracı olarak değer mühendisliği, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • [3] The Institute of Value Management website. 2018. https://ivm.org.uk/about/history (Erişim Tarihi: 14.05.2018).
  • [4] Kazanç, D. 2000. İnşaatlarda Değer Mühendisliği Uygulanması, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • [5] Sperling, R. 2001. Understanding value engineering. IIEE Solutions, vol. 33, Issue 8.
  • [6] Male, S., Kelly, J., Gronqvist, Mc., Graham, D. 2007. Managing value as a management style for projects, International Journal of Project Management, vol. 25.
  • [7] Kamara, J., Anumba, C., Evburmwan, N. 2000. Establishing and processing client requirements: A key aspect of concurrent engineering in construction, Engineering Construction and Architectural Management, vol.7, no.1.
  • [8] Cheah, C., Ting, S. 2005. Appraisal of value engineering in construction in Southeast Asia, International Journal of Project Management, vol. 23.
  • [9] Kelly, J., Male, S.. 1993. Value management in design and construction. The economic management of projects. E&FN Spon Chapman Hall, New York, USA
  • [10] Mukhopadhyaya, A.K. 2009. Value engineering mastermind. SAGE Publications, India.
  • [11] Fowler, T.C. 1990. Value analysis design competitive manufacturing series. John Wiley & Sons, New York, USA.
  • [12] Dell’Isola,A., Kirk,. S.J. 1991. Life cycle costing for desing professionals. McGraw- Hill, London, England.