Tokat İlinde Kullanılan Bitki Koruma Makinelerinin Ürün Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi

Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamını tesis etmek için öncelikle kullanıcıların yeterli derecede güvenli makineler ile çalışmasına olanak sağlanmalıdır. Bu çalışmada, Tokat İlinde kullanılan bitki koruma makinelerinin ürün güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tokat ilinde Zile, Artova, Erbaa ve Niksar ilçelerinde bitki koruma makineleri kullanan çiftçiler ile yüz yüze görüşmeler yoluyla anket çalışması yürütülmüş ve kullandıkları bitki koruma makineleri incelenmiştir.  Araştırma verileri SPSS paket programında istatistiksel analize tabi tutularak bulgular ortaya konulmuştur.

___

  • Referans 1. Anonim, 2019. 2006/42/AT Makine Emniyet Yönetmeliği. 03.03.2009 Tarih ve 27158 Sayılı Resmi Gazete. http://www.resmigazete. gov.tr. (erişim tarihi: 01.10.2019).
  • Referans 2. Anonim, 2011. Zirai Mücadele Alet Makineleri Hakkında Yönetmelik. 02.04.2011 Tarih ve 27893 Sayılı Resmi Gazete.
  • Referans 3. Anonim, 2010. Türk Standardı. TS EN ISO 4254-6:2010 Tarım Makinaları-Güvenlik-Bölüm 6: Pülverizatörler ve sıvı gübre dağıtıcıları. TSE, Ankara.
  • Referans 4. Demir, C., 2005. Tekirdağ ili tarım işletmelerinde kimyasal savaşımda kullanılan bitki koruma makinelerinin teknik özellikleri ve uygulama sorunlarının saptanması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Referans 5. Velioğlu, H., 2016. Tarım Makinelerine Yönelik Bir Risk Değerlendirme Yöntemi Geliştirilmesi ve Web Tabanlı Uygulaması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Referans 6. Yamane, T., 1967. Elemantary Sampling Theory. Printice Hall Incorporated, Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Referans 7. Yurtlu Y.B., B.Ö. Koçtürk and A.T. Serim, 2008. Determination of safety level of some sprayers manufactured in Turkey, Proceedings, pp. 265-270, 14-17 October, 10th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture Antalya, Türkiye.
  • Referans 8. Yurtlu, Y. B., K. Ekmekci, M. Gölbaşı and E. Yeşiloğlu, 2010. Safer agriculture for employees in rural. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 6 (1): 1-4.
  • Referans 9. Yurtlu, Y.B., E. Öz, F.N. Alayunt, B. Çakmak, Z. Şimşek, 2015. Tarımda İş Güvenliği ve Sağlığı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı 2, 1435-1454, 12-16 Ocak, Ankara.
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7050
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Namık Kemal Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzmir ve Muğla İllerinde Yetiştirilen Zeytin (Olea europaea L.) Ağaçlarının Bor ve Mikro Elementler Yönünden Beslenme Durumunun Yaprak ve Toprak Analizleri ile Belirlenmesi

Aise DELIBORAN, Önder ERALP, Tulin PEKCAN, Hatice Sevim TURAN, Kerem SAVRAN, Özgür DURSUN, Erol AYDOGDU, Idris CILGIN, Handan ATAOL OLMEZ, Sule SAVRAN, Abdullah Suat NACAR

Ayşe Büşra MADENCİ, Zeki BAYRAMOĞLU, Selman TÜRKER, Kemalettin AĞIZAN, Vildan TOP

Sıvı Nitrojende Depolanan Ephestia kuehniella Zell. Yumurtalarında Trichogramma evanescens Westwood ve Trichogramma brassicae Bezdenko Türlerinin Kitle Üretimlerinin Araştırılması

Şennur BAŞÜĞÜT, Nihal ÖZDER

Berk BENLİOĞLU, Uğur ÖZKAN

Vermikompost Uygulamasının Zeytin Fidanlarının Üretim Materyalindeki Mikro Element İçerikleri Üzerine Etkisi

Korkmaz BELLİTÜRK, Aydın ADİLOĞLU, Yusuf SOLMAZ, Hatice Sevim TURAN, Selçuk GÖÇMEZ, Özlem ÜSTÜNDAĞ

Tüketicilerin Helal Gıda Ürünlerine Yönelik Ödeme İstekliliklerinin Belirlenmesi

Zeki BAYRAMOĞLU, Kemalettin AĞIZAN, Vildan EYİZ, Selman TÜRKER, Ayşe Büşra MADENCİ

Tuzluluk Stresi Altındaki Maş Fasulyesi (Vigna radiata (L.) Wilczek) Genotiplerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Performansları

Uğur ÖZKAN, Berk BENLiOĞLU

Fesleğen (Ocimum basilicum) Bitkisinde Bazı Bitki Besin Elementleri ile Antibakteriyel Aktivitesinin İlişkisi

Sevinç ADİLOĞLU, Muazzez GÜRGAN

Birol KAYİŞOĞLU, Simge GÖNCÜ

Manisa İli Pamuk Alanlarında Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera; Noctuidae)’nın Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Samet MEMİŞ, Ali ÖZPINAR