Tekirdağ İli Topraklarının Mineralize Olan Azot Miktarları İle Mineralizasyon Kapasiteleri Üzerinde Bir Araştırma

Bu araştırma, Tekirdağ İli’nden alınan farklı kimyasal ve fiziksel ö zelliklere sahip olan topraklardaki organik formda bulunan azotun mineralizasyonunu belirleyebilmek amacıyla laboratuarda yürütülmüştür. Bu amaçla topraklar 14 günlük inkübasyona tabi tutulmuş ve inkübasyon süresince topraklarda günlük o larak (NH4+NO+NO2)-N analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, toprak örneklerinin % 90’ı organik maddece yetersiz bulunurken, % 45’i fosfor bakımından zengin bulunmuştur. Toprak örneklerinin mineralizasyon kapasitelerinin 0.01 ppm ile 8.08 ppm arasında olduğu tespit edilmiştir. Toprak örneklerinin kireç miktarları ile mineralizasyon kapasiteleri arasında r = 0,611 düzey inde pozitif ilişkiler belirlen miş ve bu değer istatistiki olarak önemli bulun muştur (P

Tekirdağ İli Topraklarının Mineralize Olan Azot Miktarları İle Mineralizasyon Kapasiteleri Üzerinde Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • Bayraklı, F., 1986. Toprak ve bitki analizleri (Çev iri). Ondokuz Mayıs Ün iv. Ziraat Fakültesi, 199s. Samsun.
  • Bayraktar, S., 1997. Gübre tüketimindeki engeller, çözü m önerileri. I. Trakya Toprak ve Gübre Se mpozyu mu, 20-22 Ekim, S: 62-72, Te kirdağ.
  • Cornfield, A. H., 1952. The minera lization of the nitrogen of soils during incubation. Influence of pH, total nitrogen and organic carbon contents. J. Sci. Food and Agric. 3: 343-349.
  • Dancer, W.S., L.A. Peterson, and G. Chester, 1973. A monificat ion and nitrification of N as influenced by soil pH and previous N treat ments. Soil Sci. A me r. Proc. 37, pp. 67-69.
  • Duisberg, P.C. and T.F. Büehrer, 1954. Effect of ammon ia and its oxidation products on 101