Buji ile ateşlemeli motorlarda kısmi gaz kelebek açıklığında LPG kullanımı üzerine deneysel bir araştırma

Türkiye taşıtlarda sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kullanımına yeni başlayan bir ülkedir ve benzin fiyatlarının sürekli artması geliri sınırlı olan kesimi LPG dönüşümü yapmaya zorlamaktadır. Bu çalışmada buji ile ateşlemeli, 4 zamanlı ve 4 silindirli bir motorda 1/2 ve 3/4 gaz kelebek açıklıklarında benzin ve LPG kullanılarak deneyler yapılmıştır. LPG'nin motor gücü, motor momenti, özgül yakıt tüketimi, volumetrik verim ve egzoz emisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır.

An experimental study on using LPG in spark ignition engines at partial open throttle

In vehicle using liqufied petroleum gas (LPG) has been started recently in Turkey and the continuous rice in fuel prices forces people of low-income to have LPG transformation. In this study, experiments were done at 1/2, 3/4 open throttle in a four stroke, four cylinder, spark ignition engine using gasoline and LPG respectively. The effects of LPG on engine power, engine torque, specific fuel consumption, volumetric efficiency and exhaust emissions were investigated.

___

1. Başer, A., 1998, Benzin Motorlarında Kısmi Gaz Kelebek Açıklığında LPG Kullanımı Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, GÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

2. Kaplan, C., Avcı, A., Sürmen, A., 1997, LPG Dönüşümü Yapılan Taşıtlarda Karşılaşılan Performans Problemleri ve Öneriler, 5. Yanma Sempozyumu, 21-23 Temmuz 1997, Kirazlıyayla, Bursa.

3. Çetinkaya, S., 1998, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) ve Özellikleri, S.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, Taşıtlarda Yakıt Olarak LPG Kullanımı, Konya.

4. Salman, S., Batmaz, İ., Kasım 1998, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Kullanan Taşıtlarda Performans ve Emisyonlar, G.Ü.T.E.F. Politeknik Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Ankara. 5. T.C. Eneji Bakanlığı Yayınları

6. Clarc, W., Gerpen, J.H., October 1996, Proceeding of the 1996 International Full, Fuels and Lubricants Meeting and Explosition, Topics in Alternative Fuels and Their Emissions, SAE Paper, V.1208, U.S.A.

7. Tekgürler, M., Motorlu Araç Teknolojisi, Mobil Oil Türk A.Ş., 1982.

8. Thring, R., H., 1993, Alternative Fuels, Automotive Engineering, Vol, 91, Num, 12, pp 31-33.

9. Çetinkaya, S., 1989, Yakıtlar ve Yanma, G.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi, Otomotiv Anabilim Dalı, Ders Notları, Ankara.

10. Borat, O., Balcı, M., Sürmen, A., 1995, İçten Yanmalı Motorlar, Teknik Eğitim Vakfı Yayınları, Cilt 1., Ankara.

11. Schneider, D., July 1995, Evaluating Propane-Powered Lift Trucks. Plant Engineering, (Barrindton Illionis), V,49, n,9, pp 66-68, Caterpiller Lift Trucks, Houston, U.S.A.