Emek yoğunluklu işletmelerde kapasite planlaması problemleri: Organizasyon ve yazılım temelli çözüm önerileri

Üretim Kaynakları Planlaması (Manufacturing Resource Planning - MRP II); yazılım sektörünün dünyadaki gelişim trendine de bağlı olarak ülkemizde de orta veya büyük ölçekli birçok firmada uygulanmakta veya uygulanması planlanmaktadır. Bu makalede, özellikle emek yoğunluklu üretim sistemleri için (genellikle siparişe göre, kesikli üretim yapısına da sahip) MRP 11 uygulamalarında, Kapasite Planlama aşamasında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri açıklanmaktadır. Bu problemler uygulanılan MRP II projesinin maliyet, kapasite, muhasebe, satın alma alanlarında başarılı olmasını doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, özellikle çizelgeleme problemleri vurgulanmakta ve böylece tespit edilen diğer kapasite planlama problemlerinin de çözümünü kolaylaştıracak bir ekran tasarımı ve yeni bir çizelgeleme algoritması önerilmektedir.

Capacity planning problems of work force based firms: Solution theory based on organization and shareware

Manufacturing Resource Planning (MRP II) as related within the growing trend of the software sector of the world that is applied in medium or high-scaled firms in our country or ready to be applied. In this paper, the problems and the solution advices of the Capacity Planning at the stages of MRP II usage have been considered in the businesses that especially governs the production structure of work force based firms. These problems include the usage area of MRP II project on cost, capacity, accounting, purchasing fields that have to be successful and effective. Scheduling problem among the other problems are tried to be considered and within this consideration the other capacity problems are simplified by a scheduling algorithm.

___

1. Acar N., Malzeme İhtiyaç Planlama Sistemi, MPM Yayınları, 1985.

2. Billington P.J., McClain J.O. and Thomas L.J., Mathematical Programming Approaches to Capacity– Constrained MRP Systems, Managment Science, 29 (10), pp 1126-1141, 1983.

3. Higgins P., Le Roy P., Tierney L., Manufacturing Planning and Control, Chapman & Hall, 1999.

4. Kurt, M., Dizdar, E. N., Tehlike Karar Ağacı Algoritmasının Geliştirilmesiyle Üretim Kaynakları Kapasitesinin Belirlenmesi, 17. Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği Kogresi (ya/em’95), ODTÜ, Ankara, 10-11 Temmuz, 1995.

5. Özkan Y., Dondurmacı G.A., Oracle Power Objects 2.0, Sistem Yayıncılık, 1997.

6. Toklu, B. and Wilson, J.M., “A Heuristic for Multi-Level Lot-Sizing Problems with a Bottleneck”, International Journal of Production Research, 30(4), pp787-798, 1992.

7. Toklu, B. ve Şahin, R., “Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP) ve Tam Zamanında Üretim (TZÜ) Sistemlerinin Karşılaştırılması”, Mühendislik Bilimleri Dergisi, Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, 2(1), pp 89-94, 1998.

8. Uysal M., SQL Veri Tabanı Sorgulama Dili, Beta Yayıncılık (2. Baskı), 1999.

9. Wallace, T.F., MRP + The Adaptation, Enhancement and Aplication of MRP II, Industrial Press Inc., Newyork, 1994.

10. Yılmaz, M.S., “Üretim Kaynakları Planlaması (MRP II) ve Bir Mrp II Programı Tasarımı”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Endüstri Müh. Böl., Ankara, 2000.