Tavukçulukta Görüntü İşleme ve Ses Analizi Uygulamaları

Günümüzde dünya nüfusu yedi milyarı aşmış durumdadır. Gelecek 50 yıllık bir süre içerisindeyaklaşık olarak üç milyarlık bir artış daha beklenmektedir. Bu durumla birlikte dünyadaki gıdasenaryoları hızla değişmektedir. Özellikle artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek içinküçük alanlardan daha fazla gıda üretimi zorunluluğu doğmuştur. Son yıllarda hayvansal üretimdede aynı değişim gerçekleşmiş olup entansif hayvancılığa geçilmiş ve çiftçi başına düşen hayvansayısı oldukça yüksek rakamlara ulaşmıştır. Önceleri bir çiftçi 3-5 büyükbaş, 10-15 küçükbaş ve biro kadar da kanatlı hayvan ile ilgilenirken bu sayılar günümüzde oldukça artmıştır. Özellikle büyüktavukçuluk tesislerinde yüzbinler seviyelerine ulaşmıştır. Günümüzde yürütülen bu entansifhayvancılık beraberinde birçok problemi getirmiş olup, bunların en önemlisi çiftçi başına düşenyüksek hayvan sayısından dolayı, çiftçinin her bir hayvanın sağlığını ve refahını sürekli olarak kontroledebilme şansının ortadan kalkmış olmasıdır. Öyle ki önceleri her bir hayvan için günde 10-15dakikasını ayırabilen bir çiftçi bugün hayvan başına bir dakikasını dahi ayıramamaktadır. Budahayvanlarda oluşan bazı problem ve hastalıkların zamanında tespit edilememesine yol açarakçiftçiye büyük maliyetler yüklemektedir. Bu bakımdan hayvansal üretimde ileri teknoloji kullanımıgibi konular üzerinde yoğun bir şekilde durulması ve çiftçinin gelişen teknoloji ile desteklenmesi birzorunluluktur. Bu çalışmanın amaçlarından ilki hayvanların sağlık ve refahının tam otomatik birbiçimde ve sürekli olarak (7/24) izlenmesi konusunda, çiftçilerin asiste edilmesi için geliştirilen ileriteknoloji uygulamalarının ve Avrupa’daki bazı örneklerinin, konuya ilgi duyan araştırıcılarlapaylaşılmasıdır. İkincisi ise, bu teknolojinin ülkemiz hayvancılığına entegrasyonunun tartışmayaaçılmasıdır. Çalışmada detaylı olarak anlatılan bu örnekler arasında, ses teknolojisi kullanılarak etlikpiliçlerin yem tüketiminin gerçek zamanlı tespiti, aydınlatmanın etlik piliçler üzerine etkileri, hastatavukların görüntü işleme teknolojisi ile belirlenmesi ve görüntü işleme tekniği kullanarak erkenuyarı sistemi geliştirilmesi gibi konular yer almaktadır. Bu sistemlerin en büyük avantajı, ölçümlerintamamıyla otomatik ve sürekli olarak (7/24) yapılmasının yanında, hayvanların sağlık ve refahının,yaşamları süresince temassız ve tahribatsız bir şekilde izlenmesine olanak sağlamasıdır.

___

  • Andrews, D. K. and N. G. Zimmerman. 1990. A Comparison of Energy Efficient Broiler House Lighting Sources and Photoperiods. Poultry Sci. 69:1471-1479.
  • Aydin, A., O. Cangar, S. Eren Ozcan, C. Bahr, D. Berckmans. (2010). Application of a fully automatic analysis tool to assess the activity of broiler chickens with different gait scores. Computers and Electronics in Agriculture. 73. (194-199).
  • Aydin, A., Pluk A., Leroy T., Berckmans D., Bahr C., 2013. "Automatic Identification Of Activity And Spatial Use Of Broiler Chickens With Different Gait Scores", Transactions Of The Asabe, vol.56, pp.1123-1132.
  • Aydin, A., Bahr, C., Viazzi, S., Exadaktylos, V. Berckmans, D. (2014). A novel method to automatically measure the feed intake of broiler chickens by sound technology. Computers and Electronics in Agriculture. 101, 17-23.
  • Aydin, A., Bahr, C., Berckmans, D. (2015). A real-time monitoring tool to automatically measure the feed intakes of multiple broiler chickens by sound analysis. Computers and Electronics in Agriculture. DOI: 10.1016/j.compag.2015.03.010.
  • Aydin A., Bahr, C. Beckmans, D. (2015). "Automatic Classification Of Measures Of Lying To Assess The Lameness Of Broilers. ", Animal Welfare, vol.24, pp.16- 25, 2015
  • Cao J., Liu W, Wang Z., Xie D. and Chen Y. (2008). Green and blue monochromatic lights promote growth and development of broilers via stimulating testosterone secretion and microfiber growth. Journal of Applied Poultry Research, 17: 211-218.
  • Daily, G. C., Dasgupta, P., Bolin, B., Crosson, P., du Guerny, J., Ehrlich, P. R., Folke, C., Jansson, A. M., Jansson, B.- O., Kautsky, N., Kinzig, A., Levin, S., Ma¨ler, K.-G., Pinstrup-Andersen, P.,Siniscalco, D., Walker, B., 1998.
  • Food production, populationgrowth, and the environment. Science 281, 1291–1292.
  • Kashiha, M., A. Pluk, C. Bahr, E. Vranken, and D. Berckmans. 2013. Development of an early warning system for a broiler house using computer vision. Biosystems Eng. 116:36–45.
  • Rozenboim, I., I. Biran, Z. Uni, B. Robinzon, and O. Halevy. 1999. The effect of monochromatic light on broiler growth and development. Poult. Sci. 78:135–138.