Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Yetiştiricilerin Yayım ve Eğitim Faaliyetlerindeki Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi

Türkiye’de hayvancılık, ulusal ekonomide ve tarım sektöründe önemli bir yere ve potansiyele sahiptir. Hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin eğitimi hayvancılığın gelişimi açısından çok önemlidir. Bu çalışma ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB)’nin Amasya ilindeki süt hayvancılığı yapan tarımsal işletme sahiplerine yönelik uyguladığı yayım ve eğitim faaliyetlerindeki tutum ve davranışları incelenmiş ve bu amaç doğrultusunda birliğe üye olan 60 yetiştirici ile anket çalışması yapılmıştır. Bölgedeki yetiştiricilerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenerek, almış oldukları eğitimden memnuniyet durumu, alınan eğitimin ücretli olması durumundaki tutum ve davranışları, eğitimden öğrenilen bilgileri diğer yetiştiricilerle paylaşma durumu, eğitim için ücret ödemeyi kabul etmeleri halinde ne kadarlık bir ödeme yapabilecekleri gibi konular incelenmeye çalışılmıştır. Birliğin yürütmüş olduğu yayım ve eğitim faaliyetlerinin yetiştiricilerin bilgi düzeylerine katkısının genel olarak olumlu olduğu, yetiştiricilerin eğitim faaliyetine katılmaktan memnun olduklarını, eğitimde öğrenilen konuların kendilerine bir katkısının olacağını düşündükleri zaman eğitim için bir ücret ödemeyi kabul edebileceklerini ifade etmişlerdir.  

Examination of Attitudes and Behaviors in Extension and Training Activities of Amasya Cattle Breeders Association Member Breeders

Livestock in Turkey has key position and potential in national economy and agricultural sector. The education of breeders who labor livestock is very important in terms of development of livestock. It has aimed to analyze attitudes and behaviors of extension and training activities that are applied for agricultural enterprises that are engaged dairy farming by Cattle Breeders’ Association in Amasya province and in accordance with this purpose, it has done a survey study with 60 member breeders. Also it has examined breeders socio-economic structure, satisfaction status from training, attitudes and behaviors in case of a paidtraining, sharing of knowledge with other breeders, and how much they can pay if they accept to pay for training. It has determined that extension and education activities by Association is contributed an positive effect on breeders’ knowledge level, breeders are pleased to participate training activities, and they can accept to pay for training if the training provide a contribution for themselves

___

  • Armağan,G. ve Özden, A., 2008. Türkiye’de Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Tarımsal Yayım İhtiyaçları ve Yetiştiricilerin Örgütlenme ile İlgili Düşünceleri. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 21-25 Haziran 2008, Bursa.
  • Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral,T., Açıl, F. ve Demirci, R.,1995. Tarım Ekonomisi. A.Ü.Z.F. Yayınları, No:5, Ankara.
  • Çelik, H. ve Ceylan, C., 1997. Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunlarının Çözümünde Yayımın Rolü. Hayvancılıkta Örgütlenme Sorunları Sempozyumu, 27-28 Kasım 1997, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Çınar, G. ve Armağan, G., 2009. Üreticilerin Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İçin Ödemeye İstekli Oldukları Ücretlerin Belirlenmesi: Aydın ili örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 15(2): 83-92.
  • İnan, İ. H., Gülçubuk, B., Ertuğrul, C., Kantürer, E., Baran, E. A. ve Dilmen, Ö., 2000. Türkiye’de Tarımda Kırsal Kesim Örgütlenmesi. V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 17–21 Ocak 2000, Ankara.
  • Kızılaslan, N., 2009. Çiftçilerin Tarımsal Yayım Konusundaki Tutum ve Davranışları: Tokat İli,Cilt 2, Sayı 4, Ankara.
  • Köksal, Ö., 2009. Organik Zeytin Yetiştiriciliğine Karar Verme Davranışı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin Analizi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Basılmamış yayın, Ankara.
  • Kutlar,İ.,Turhanoğulları, Z., Kızılay, H., 2014. Kırsal Alanda Kadınların Tarımsal Yayım Hizmetlerinden Yararlanma Olanakları: Burdur İli Örneği. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2014, 29(1):46-53, ISSN (Online) 1308-8769, Burdur.
  • Miran, B., 2007. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi, Sayfa:297, İzmir.
  • Özüdoğru, T., 2010. Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricilerinin Yöre Çiftçilerine Ekonomik Etkilerinin Analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Basılmamış yayın, Ankara.
  • Sezgin, A., 2010a. Hayvancılığa Yönelik Yeniliklerin Benimsenmesinde Kitle İletişim Araçlarının Etkisinin Analizi: Erzurum İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, Cilt 16 (1): Sayfa: 13-19.
  • Sezgin, A., 2010b. Çiftçilerin Tarımsal Yayımın Finansmanına Katılma İsteklerini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Erzurum İli Örneği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt 16: 116-122.
  • TDSYB, 2015. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Web Sitesi, http://www.dsymb.org.tr, Erişim tarihi: 19.07.2013