Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Yaprak Besin Elementi Konsantrasyonları

Bu çalışma, Isparta yöresinde bulunan elma bahçelerinin verimlilik durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi için yürütülmüştür. Bu nedenle yedi ilçe belirlenmiş ve her ilçeden on bahçe seçilerek iki yıl süreyle aynı ağaçlardan olmak üzere yaprak örnekleri alınmıştır. Yaprak analiz sonuçlarına göre Mg eksikliği görülmemiştir. Benzer şekilde ağaçların büyük oranda %97 N bakımından da yeterli düzeyde beslendiği belirlenmiştir. Ağaçlarda en fazla Zn eksikliği belirlenmiş olup, bu oran % 80 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca bahçelerin P, Ca, K ve Mn açısından da sırasıyla % 69, 64, 24 ve 11 oranlarında yetersiz olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, toprakların N ile yeterince gübrelendiği fakat Zn, P ve Ca gibi diğer besin elementleri açısından sorunların olduğu görülmektedir. Bu nedenle özellikle Zn, P ve Ca gübrelemesine özel önem verilmelidir

Leaf Nutrient Concentrations of Apple Orchards in Isparta Province

This study was conducted in Isparta province to investigate the mineral nutritional status of apple orchards by means of leaf analysis. For this purpose, seven districts were chosen and ten orchards from each district were selected. Leaf samples were taken during two years from the chosen trees. Leaf analyses results indicated that there was no Mg deficiency in trees. Similarly 97% of orchards did not show N deficiency. The most important nutritional problem was Zn nutrition, and 80% of the orchards showed Zn deficiency. On the other hand, 69, 64, 24 and 11% of the orchards showed P, Ca, K and Mn deficiencies, respectively. Finally, it was concluded that soils were fertilized sufficiently with N, but some important nutritional problems continued. Therefore; special fertilization programs should be applied for other nutrients specially for Zn, P and Ca as well

___

  • Alpaslan, M., A. Güneş, A. İnal ve M. Aktaş. 2001. Akdeniz Bölgesi seralarında yetiştirilen bitkilerin beslenme durumlarının incelenmesi. II. Domates, hıyar, biber ve patlıcan bitkilerinin beslenme durumları. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 7: 12-22.
  • Başar, H., A. Özgümüş and A.V. Katkat. 1997. Evaluation of nutritional status for Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium by means of leaf analysis in peach trees grown around Bursa region. Turk. J. Agric. For. 21: 257-266.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fisher. New York.
  • Bould, C. 1966. Leaf analysis of decidious fruits. In: Nutrition of Fruit Crops (Ed. N.F. Childers). The State University, New Jersey, USA.
  • Demircan, V ve H. Yılmaz. (2005). Isparta ili elma üretiminde gübre kullanım düzeyi ve masrafının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (in Press).
  • Erdal, İ., İ, Yurdakul ve O. Aydemir. 2004. Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Verimlilik Durumları. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim. Tokat, pp. 1061-1070.
  • FAO. 2004. Food and Agriculture Organization of the United
  • Nations. FAOSTAT database. (http://www.fao. org).
  • Feramuz. Ö., A. Topuz ve M. Erbaş. 1999. Ortodoks ve Çaykur yöntemleri ile üretilen farklı sınıf siyah çayların mineral içerikleri. Turk. J. Agric. For. 4: 809-815.
  • Güleryüz, M., İ. Bolat, L. Pırlak, A. Eşitken ve S. Ecişli. 1996. Erzincan’da yetiştirilen şeftalilerin (cv. Hasanbey) beslenme durumlarının belirlenmesi üzerine araştırmalar. Turk. J. Agric. For. 20: 479-487.
  • Güneş, A., M. Alpaslan ve A. İnal. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1514, Ankara
  • Jones, Jr. J.B., B, Wolf and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. A Practical Sampling, Preparation, Analysis, and Interpretation Guide. Micro-Macro Publishing Inc. Athens, Georgia, USA.
  • Kacar, B.1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 453. Uygulama Kılavuzu No. 155.
  • Katkat, A.V., A. Özgümüş, H. Başar ve B. Altınel. 1994. Bursa yöresinde yetiştirilen şeftali ağaçlarının demir, çinko, bakır ve mangan ile beslenme durumları. Turk. J. Agric. For. 18: 447-456.
  • Marschner, H.1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Second Ed. Academic Pres. Inc., San Diago.
  • Mordoğan, N. ve S. Ergun. 2001. Elma meyvesinin organik asit içerikleri ile bitki besin elementleri arasındaki ilişkiler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 388: 111-118.
  • Mix, G.P and H. Marschner. 1976. Einflauss exogener und endogener faktoren auf den calciumgehalt von paprika und bohnenfrüchten. Z. Pflanzenernahr. Bodenk. 139, 551-563
  • Sönmez, S., İ. Uz, M. Kaplan ve T. Aksoy. 1999. Kumluca ve Kale yörelerinde yetiştirilen biberlerin beslenme durumlarının belirlenmesi. Turk. J. Agric. For. 23: 365- 373.
  • Topcuoğlu, B. 2003. Korkuteli bölgesinde yetiştirilen Starking Delicious ve Golden Delicious elma çeşitlerinin besin içerikleri.Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı. 8-12 Eylül, Antalya, pp. 6-7.
  • Ülgen, N. ve N. Yurtsever. 1995. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 209, Ankara
  • Viets, F.G. and W.L. Lindsay. 1973. Testing Soil for Zinc, Copper, Manganase and Iron. Soil Testing and Analysis. (ed). L.W. Walsh, J.D. Peaton. Soil Sci. Amer. Inc. Madison, U.S.A
  • Wichmann. W. 1992. IFA World Fertilizer Use Manual. International Fertilizer Industry Association, Paris.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

ROS Rekreasyonel Fırsat Dağılımı Yöntemi ile Abant Tabiat Parkı’nda Kullanıcı Memnuniyetinin Belirlenmesi

Haldun MÜDERRİSOĞLU, Özgür YERLİ, Aslı ALTANLAR TURAN, Nurgül DURU

Bazı Brassica Türlerinin Çimlenme ve Çıkışı Üzerine NaCl Konsantrasyonlarının Etkileri

Demir M. KAYA, Gamze KAYA, Özer KOLSARICI

Bilimsel Çalışmalarda P-Değerinin Rapor Edilmesi P

Mehmet MENDEŞ, Serkan SUBAŞI, Ensar BAŞPINAR

Buğday Triticum aestivum L. Veriminin Matematiksel Modellenmesi

Metin MÜJDECİ, Alhan SARIYEV, Veysel POLAT

Buğdayda Fotosentez Organlarının Uzaklaştırılmasının Bazı Verim Ögelerine Etkisi

Melahat AVCI BİRSİN

Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Yaprak Besin Elementi Konsantrasyonları

İbrahim ERDAL

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Pamuklarda Zarar Yapan Pembekurt Pectinophora gossypiella Saund. Lep.: Gelechiidae ’un Farklı Lokasyonlarda Populasyon Gelişimlerinin Karşılaştırılması

Levent ÜNLÜ, Levent EFİL

Anagyrus pseudococci Girault Hymenoptera: Encyrtidae ’nin Farklı Yaştaki Planococcus citri Risso Hemiptera: Pseudococcidae Üzerindeki Bazı Biyolojik Özellikleri

Sevilay ÇALIŞIR, A. Neşet KILINÇER, M. Bora KAYDAN, Selma ÜLGENTÜRK

Ankara İli Ayaş ve Nallıhan İlçelerinde Domates Üretim Alanlarında Zirai Mücadele Uygulamaları

Fikret DEMİRCİ, Cem ERDOĞAN, F. Füsun TATLIDİL

Çinko Uygulamasının Van Yöresinde Yetiştirilen Buğday Çeşit ve Hatlarının Çinko Beslenmesi ve Verim Üzerine Etkisi

Zuhal KOCAKAYA, İbrahim ERDAL