Ankara İli Ayaş ve Nallıhan İlçelerinde Domates Üretim Alanlarında Zirai Mücadele Uygulamaları

Bu çalışma, Ankara ili Ayaş ve Nallıhan ilçeleri domates ekiliş alanlarında üreticilerin yürütmekte olduğu zirai mücadele çalışmalarının yerinde izlenmesi, uygulama hatalarının belirlenmesi amacı ile 2000 ve 2001 yıllarında yürütülmüştür. Gerek yapılan gözlemler, gerekse yapılan anket çalışmaları ile çiftçilerin domates fideliklerinde ve tarla koşullarında karşılaştıkları problemler belirlenmiştir. Yapılan zirai mücadele uygulamalarına rağmen, Ayaş ilçesinde toplam %25.92, Nallıhan ilçesinde ise toplam %27.51 oranında ürün kaybı olduğu, ve bu kayıpların büyük bir çoğunluğunun fide döneminde meydana geldiği belirlenmiştir. Çiftçilerin hatalı zirai mücadele uygulamaları üzerinde durulmuş olup, bunlara ait çözüm önerilerine yer verilmiştir

Plant Protection Practices in Tomato Plantations in Ayaş and Nallıhan Provinces of Ankara

The study was conducted to observe agricultural practices of the farmers and to define the errors in the plant protection applications in tomato growing areas of Ayaş and Nallıhan provinces of Ankara in 2000 and 2001. The problems that the farmers had in the nurseries and the field were determined by both the observations and the questionnaires. In spite of the farmers’ plant protection practices, it was determined that, the yield losses reached to 25.92 % in Ayaş, and 27.51% in Nallıhan provinces totally. It also determined that, the majorities of the yield loses were arise from the nurseries. In this study, the farmers’ misapplications and suggestions about the solutions were emphasized in this paper

___

  • Abak, K., H.Y. Duşgan, ve N. Sarı. 2000. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Domates Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, Türkiye Tarımsal Araştırma Projesi Yayınları, 25s. TÜBİTAK Matbaası, Ankara.
  • Anonymous 1995. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Cilt 2, Cilt 4 T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonymous1999. http://www.fao.org.
  • Bremer, H. 1948. Türkiye Fitopatolojisi. Güney matbaacılık ve Gazetecilik T.A.O., Ankara.
  • Bremer, H. 1954. Türkiye Fitopatolojisi Cilt 3 Bahçe Kültürleri Hastalıkları. Çeviren: M. Özkan. Ziraat Vekaleti Neşriyat ve Haberleşme Müdürlüğü, Ankara İstiklal Matbaası 715 (295).
  • Dolar, S.M., N. Tekinel ve Y.Z. Nas. 1976. Tarsus Sulu Ziraat Araştırma Enstitüsü’ nün Bölgeye Adapte Etmeye Çalıştığı Domates Çeşitlerinin Virus Hastalıklarına Dayanıklı Olanlarının Tespiti Üzerine Araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni 16 (1): 27-32.
  • Ellialtıoğlu, Ş. 2001. Unihaber, Ankara Üniversitesi Haber Bülteni 12. Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Erkuş, A., S. Toros, ve Ö.F., Yalçın. 1992. Sincan ilçesi sebze üreticilerinin Zararlı ve Hastalıklara Karşı İlaç Kullanım Durumu ve İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi üzerine bir araştırma, Tarım Ekonomisi derneği, Tarım Ekonomisi Dergisi 1 (59-66) İzmir.
  • Güldür, M.E. ve M.A., Yılmaz, 1995. GAP Bölgesi Bitki Koruma Sorunları ve Çözüm önerileri Sempozyumu. 27-29 Nisan 1995. 251-257, Şanlıurfa.
  • Güneş,T. ve Arıkan, R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 1049, Ders Kitabı: 305, Ankara.
  • Gürcan A. 1968. Orta Anadolu’ nun Bazı İllerinde Yaprakları ve Meyveleri Yenilen Sebzelerde Zarar yapan Mantari Hastalıkların Türleri Yayılış Alanları, Zarar Şekilleri ve Geçiş Yolları Üzerine Araştırmalar. Ziraat Fakültesi Yayınları: 325 Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler 118 (90).
  • Kansu, İ.A. 1986. Genel Entomoloji. IV. Baskı. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 965, Ders Kitabı: 283, Ankara.
  • Kahveci, E. ve A. Gürcan. 1993. Antalya ilinde domateslerdeki bakteriyel hastalık etmenlerinin tespiti. Bitki Koruma Bülteni 33 (3-4).
  • Karahan, O. 1960. Çukurova Bölgesi Domateslerinde Solgunluk Hastalığı Amilinin (Fusarium) Türleri, Zarar Dereceleri ve Bu Hastalığa Mukavim Domates Varyetelerinin Tespiti Üzerine Çalışmalar. Ziraat Vekaleti Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, Sayı 13, Ayyıldız Matbaası, Ankara 1960.
  • Karahan, O. 1963. Sebzelerde Fide Kök Çürüklüğü hastalığı ve Mücadele Metodu Üzerine Çalışmalar. Tarım Bakanlığı Ankara Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü Sayı 40. Ayyıldız Matbaası, Ankara 1963, 56 Sayfa.
  • Öngören, K., N. Kaya ve S Türkmen. 1975. Ege bölgesi sebzelerinde zarar yapan kırmızı örümcek türlerinin tesbiti, hakim tür olan Tetranychus urticae (Koch)’ nin biyolojisi Mücadelesi ve doğal düşmanları üzerine araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni 15 (2).
  • Özalp, M.O. ve M. Bağcı. 1968. Domates solgunluk hastalığı (Fusariose)’ na mukavim çeşit tespiti üzerine çalışmalar. Bitki Koruma Bülteni 8 (4).
  • Şengonca, A. ve O. Yurdakul. 1977. Çukurova Bölgesinde Beyaz Sinek (Bemisia tabaci Genn.) salgınının Ekonomik Etkileri, Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yıllığı 6 (2).
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi . Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları. 42.
  • Tatlıdil, F.F., T. Kıral, A. Güneş, K. Demir, E. Gündoğmuş, H. Fidan, F. Demirci, C. Erdoğan, ve D. Aktürk. 2003. Ankara İlinde Domateste Hasat Öncesi ve Hasat Sırasında Oluşan Ürün Kayıplarının Ekonomik Analizi. TÜBİTAK-Tarp 2387 nolu proje sonuç raporu 86 sayfa, Ankara.
  • Temiz, K. ve S. Fesli. 1978. Ege Bölgesinde Yetiştirilen Sebze Türlerine ait çeşitlerde tohumla geçen fungal hastalık etmenlerinin tespiti üzerine araştırmalar. TÜBİTAK Yayınlar 397.
  • Toros, S. 1976. Bitki koruma İlaçlarının Çevre Sağlığına Olan Etkileri ve Öneriler . MPM verimlilik Dergisi 5 (4): 505-522.
  • Toros, S. ve S. Maden. 1991. Tarımsal Savaşım Yöntem ve İlaçları. II. Baskı. Ziraat Fakültesi Yayınları 122., Ders Kitabı 352. Ankara.
  • Yücel, S. 1989. Domates Fusarium Solgunluğuna (Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici (Sacc.) Synd. And Hans.) Karşı Biyolojik Kontrolde Antagonizim ve Toprak Solarizasyon uygulamalarının Karşılıklı Etkileşiminden Yararlanma Olanakları Üzerine Araştırmalar. Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müd. Araştırma Yayınları Serisi 64.
  • Yücel, S. 1994. Akdeniz Bölgesi Örtü Altı Sebze Alanlarında Görülen Fungal Hastalıklar. Bitki Koruma Bülteni 34 (1-23).
  • Yücel, S. ve A. Çınar. 1989. Domates Fusarium Solgunluğuna (Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici (Sacc.) Synd. And Hans) karşı Biyolojik Kontrolde Antagonistlerin ve Toprak Solarizasyon Uygulamalarının Etkileri. Doğa. Turkish Journal of Agricultur and Forestry. Türkiye Tarım ve Ormancılık Dergisi 13: 1372-1393.
  • Yücer, M. M. 2000. Tarım İlaçları 2000, Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çinko Uygulamasının Van Yöresinde Yetiştirilen Buğday Çeşit ve Hatlarının Çinko Beslenmesi ve Verim Üzerine Etkisi

Zuhal KOCAKAYA, İbrahim ERDAL

ROS Rekreasyonel Fırsat Dağılımı Yöntemi ile Abant Tabiat Parkı’nda Kullanıcı Memnuniyetinin Belirlenmesi

Haldun MÜDERRİSOĞLU, Özgür YERLİ, Aslı ALTANLAR TURAN, Nurgül DURU

Güney Marmara Bölgesi Keçicilik İşletmelerinin Genel Durumu ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar I.Keçicilik İşletmelerinin Genel Durumu

Mehmet KOYUNCU, Şebnem Kara UZUN, Erdoğan TUNCEL

Buğdayda Fotosentez Organlarının Uzaklaştırılmasının Bazı Verim Ögelerine Etkisi

Melahat AVCI BİRSİN

Kuru ve Sulu Koşullarda Farklı Bitki Sıklıklarının Bazı Nohut Cicer arietinum L. Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Necat TOĞAY, Yeşim TOĞAY, Murat ERMAN, Yusuf DOĞAN, Fatih ÇİĞ

Hassas İlaçlama için Alansal Yabancı Ot Dağılımının Belirlenmesi

Ufuk TÜRKER

Buğday Triticum aestivum L. Veriminin Matematiksel Modellenmesi

Metin MÜJDECİ, Alhan SARIYEV, Veysel POLAT

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Pamuklarda Zarar Yapan Pembekurt Pectinophora gossypiella Saund. Lep.: Gelechiidae ’un Farklı Lokasyonlarda Populasyon Gelişimlerinin Karşılaştırılması

Levent ÜNLÜ, Levent EFİL

Bilimsel Çalışmalarda P-Değerinin Rapor Edilmesi P

Mehmet MENDEŞ, Serkan SUBAŞI, Ensar BAŞPINAR

Farklı Malzemeden İmal Edilmiş Hassas Ekim Makinesi Balta Ayaklarının Aşınma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Koç Mehmet TUĞRUL, Erhan İÇÖZ