Determination of variety effect of a simple cotton picking machine on design parameters

Bu çalışma, tasarlanan basit yapılı bir pamuk toplama makinasında vakum basıncı, emme hızı ve kopma kuvveti gibi tasarım parametrelerine pamuk çeşidinin ne derecede etkili olduğunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Makinalı hasada uygun olarak geliştirilmekte olan DPXxC//BixLa melezi ve Nazilli 84 pamuk çeşitlerine ait vakum basıncı, emme hızı ve lüle kopma kuvveti değerlen ölçülmüştür. Ölçülen tasarım parametreleri ile pamuk çeşitleri arasında istatistiksel ilişkiler araştırılmıştır. Emme hızı ve vakum basıncı değerleri yönünden çeşitler arasında istatistiksel olarak fark olmadığı, lüle kopma kuvveti yönünden ise çeşitlerin farklı olduğu görülmüştür. Nazilli 84 çeşidinin lüle kopma kuvveti, geliştirilmekte olan çeşide göre daha düşük bulunmuştur. Pamuk çeşitlerinin kopma kuvvetlerinin farklı olmasına karşın pamuk lülelerin kozadan koparılması için ortalama 2 m $s^{-1}$lik bir emme hızı ve -5 kPa değerinde bir vakum basıncının yeterli olduğu görülmüştür.

Basit yapılı bir pamuk toplama makinasının tasarım parametrelerine çeşit etkisinin belirlenmesi

This study was made in order to determine how much the type of cotton affects the design parameters such as vacuum pressure, suction speed and break-off force in a simple cotton picking machinery. The vacuum pressure, suction speed and curl break-off forces belonging to the cotton types of DPXxC//BixLa hybrid and Nazilli 84 which is still being developed in accordance with the mechanical harvesting were measured. The statistical relationships between measured design parameters and cotton variety were searched. It was observed that there is no statistical difference between types in aspect of suction speed and values of vacuum pressure where as the types differ in aspect of lock break-off force. The lock break-off force of the type of Nazilli 84 was been found lower than the kind which is still being developed. Although the break-off forces of cotton variety are different it is observed that suction speed of 2 m $s^{-1}$ in average and a vacuum pressure of -5 kPa is sufficient for the locks to be broken off from the bolls.

___

  • Dilbaeck, R. E. and J. E. Quisenberry, 1979. Stromproof boll in upland cotton. Crop.Sci., 19, 567.
  • Evcim, Ü. 1996. Pamuk toplama makinaları ve Türkiye pamuk tarımının makinalı hasada uyarlanması. Büyük Menderes Ovası ve Deltasında Tarım ve Çevre Sorunları Sempozyumu. Bildiri Kitabı, s:53, Söke.
  • Evcim, Ü. ve E. Öz, 1997. Farklı pamuk çeşitlerinin makinalı hasadında kantitatif performansın belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17.Ulusal Kongresi. Bildiri Kitabı 2.Cilt,s:84, Tokat.
  • Kaynak, M. A. et ali., 2001. Pamukta (Gossypium hirsutum L) kombinasyon melezlemesi ile oluşturulan populasyonlarda önemli agronomik ve teknolojik özelliklerin saptanması. GAP II. Tarım Kongresi, Bildiri Kitabı 2.Cilt, s:849 , Şanlıurfa.
  • Önal, i. 1995. Ekim, Bakım, Gübreleme Makinaları, Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:490. İzmir.
  • Sabancı, A. ve A. Işık, 1989. Çukurova bölgesinde pamuk hasadında toplama bedeli değişimleri ve makinalı hasadın geleceği. Tarımsal Mekanizasyon 12. Ulusal Kongresi. Bildiri Kitabı, s: 35, Tekirdağ.
  • Tunçer, K. ve Işık, A. 1999. Makineli pamuk hasadı ve Türkiye'deki gelişmeler. Türk Dünyasında Pamuk Tarımı Lif Teknojisi ve Tekstil 1. Sempozyumu, Bildiri Kitabı, s: 209, Kahramanmaraş.
  • Yelin D. 1985. Gossypium hirsutum L. Türü İçinden Beş Pamuk Çeşidinin Yarım Diallel Melez Populasyonlarında, Verim ve Makinalı Hasada İlişkin Tarımsal Özelliklerin Kalıtımı Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Adana.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karyotype analysis of Pisum arvense L. collected from Tokat native vegatation

Yaşar KARADAĞ

Oğlakların çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklarına etki eden bazı çevre faktörlerinin etki miktarlarının heseplanması üzerine araştırmalar

Figen PUL, Ayhan ELÇİN

Fosforun domates (Lycopersicon esculentum L ) bitkisinde bor toksisitesini önelemede etkisi

Metin SOY, Aydın GÜNEŞ

Yağmurlama Sulama Sistemlerinde Su Dağılımı ile Tasarım Kriterleri Arasındaki İlişkiler

İlknur KUTLAR, M.Ali TOKGÖZ

Bodrum ilçesi Katı Atıklarının Düzenli Depolama Olarak Değerlendirilmesinde Alternatif Alan Seçim Olanaklarının Saptanması

E.Figen DİLEK, Hayran ÇELEM

İran üçgülü (Trifolium resupinatum L.)'nde bazı morfolojik ve kimyasal özelliklerin zamana ve toprak üstü biomasına bağlı olarak değişimi

Ali Servet TEKELİ, Rıza AVCIOĞLU, Ertan ATEŞ

Başkomutan tarihi Milli Parkı Kocatepe bölümü'nün peyzaj planlama kriterlerinin saptanması

Aslı SAKAL, Nevin AKPINAR

Etlik piliç rasyonlarına enzim,büyütme faktörü,probiyotik ve organik asit ilavesinin besi performansı ve bağırsak mikroflorasına etkileri

İbrahim ÇİFTÇİ, Faruk ILDIZ, Ali SÖĞÜT, Necmettin CEYLAN

Toprağa karıştırılan peat ve perlitin su stresi altındaki biber bitkisinin (Capsicum annuum var.grossum cv.11B-14) gelişimi üzerine etkileri

Bender Damla ÖZENÇ, İlhami ÖZKAN

Farklı malzemelerden yapılan konik hüzmeli memelerde aşınmanın ilaç dağılım paternine etkisi

İbrahim ERGÜL, Ergin DURSUN