Başkomutan tarihi Milli Parkı Kocatepe bölümü'nün peyzaj planlama kriterlerinin saptanması

Bu çalışmada, Afyon, Kütahya ve Uşak illerinin sınırları içinde yer alan ve iki bölümden oluşan Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın Kocatepe Bölümü ele alınmıştır. Çalışma alanının konumu, toprak ve su varlığı, jeoloji gibi doğal özellikleri, sosyo-ekonomik yapı, demografik yapı gibi kültürel özellikleri ve tarihi özellikleri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda; planlama kriterleri saptanmış ve milli parkın bu bölümü için koruma, kullanım ve tanıtım değerleri irdelenmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Valley Forge Tarihi Milli Parkına uygulanan zonlama sistemi göz önüne alınarak milli parkın Kocatepe Bölümü için belirlenen peyzaj planlama kriterlerine göre zonlama çalışması yapılmıştır. Buna göre çalışma alanı; Doğal Zon, Tarihsel Zon, Park Gelişim Zonu, Özel Kullanım Zonu olarak zonlara ayrılmıştır ve zonlarm özelliklerine göre koruma, kullanım ve tanıtıma yönelik öneriler getirilmiştir.

Determination of landscape planning criteria of commander-in Chief Historical National Park's Kocatepe section

In this study, the research area is the Kocatepe Section of Commander-in-Chief Historical National Park which has two parts and is situated in Afyon, Kütahya and Uşak provinces. Natural characteristics such as the location, water and soil resources, geological structure and cultural characteristics such as socio-economic structure, population and historical characteristics have been evaluated and landscape planning criteria were determined. Also the protection, using and familiarization features of the national park's section had been analysed. Depending on the zonning system that used in the USA Valley Forge National Historical Park and according to the landscape planning criteria, various zone studies are realised in the Kocatepe Section of Commander-in-Chief Historical National Park. As a result, The research area was classified as Natural Zone, Historical Zone, Park Development Zone and Special Use Zone. According to the charecteristics of these zones, some recommendation for protection, using and familiarization were proposed.

___

  • Anonim, 1981. Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın ilan 22.10.1981 tarihli Resmi Gazete.
  • Anonim, 1991. Başkomutan Tarihi Milli Parkı Uzun Vadeli Gelişme Planı. T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, 69 s., Ankara.
  • Anonim, 1994. Afyon İli Arazi Varlığı ve Arazilerin Tarımsal Kullanıma Uygunluğu. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 120 s., Ankara.
  • Anonim, 1997. Afyon'un Ekonomisi Sanayisi ve Ticareti. Afyon Belediyesi, 32 s., Afyon.
  • Anonim, 1998. Cumhuriyet Şehitlerimiz ve Şehitliklerimiz. T.C. Afyon Valiliği İl Turizm Müdürlüğü, Valilik Yayınları No: 7 126 s., Afyon.
  • Anonim, 1999. Anıtları ve Şehitlikleri ile Afyonkarahisar. T.C. Afyon Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü, Valilik Yayınları No:3, Afyon,.
  • Anonim, 2002. 1997 Genel Nüfus Sayımı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Hepcan, Ş. 1997. Milli Parklarda Yönetim Zonlarının Belirlenmesi Amacıyla Spil Dağı Milli Parkı Örneğinde Bir Yöntem Araştırması. Doktora Tezi. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, İzmir.
  • Karadeniz, N. 1989. Koruma ve Kullanım Kriterleri Açısından Uludağ Milli Parkının İrdelenmesi ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
  • Talipoğlu, İ. 1998. Büyük Taarruz ve Başkomutan Tarihi Milli Parkı. T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, 86 s., Afyon.
  • Yalçınkaya, Z. 1995. Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın Doğa Sporlarına Yönelik Olarak Koruma-Kullanım Dengesi Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.
  • Yılmaz, Ö. 1999. Afyon ve Çevresinin İklim Özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 88, 85 s., Afyon.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sulanan ve Sulanmayan Bağ Koşullarında Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinde Stoma Sayısının Karşılaştırılması

Aysun AYTEKİN, Birhan MARASALI

Toprağa karıştırılan peat ve perlitin su stresi altındaki biber bitkisinin (Capsicum annuum var.grossum cv.11B-14) gelişimi üzerine etkileri

Bender Damla ÖZENÇ, İlhami ÖZKAN

Farklı malzemelerden yapılan konik hüzmeli memelerde aşınmanın ilaç dağılım paternine etkisi

İbrahim ERGÜL, Ergin DURSUN

Kurukavak Deresi Havzasında Yüzey Akış ve Sediment Miktarının AGNPS Modeli ile Tahmini

F.Kemal SÖNMEZ, Fazlı ÖZTÜRK

İran üçgülü (Trifolium resupinatum L.)'nde bazı morfolojik ve kimyasal özelliklerin zamana ve toprak üstü biomasına bağlı olarak değişimi

Ali Servet TEKELİ, Rıza AVCIOĞLU, Ertan ATEŞ

Van ili ve çevresinde patates ekiliş alanlardaki zararlı böcek türleri ve doğal düşmanları

Remzi ATLIHAN, M.Salih ÖZGÖKÇE, E.Necip YARDIM, M.Bora KAYDAN

Farklı yaşlarda etlik damızlık sürülerden elde edilen yumurtalarda çevirmenin inkubasyonun 14. ve 18 günlerinde durdurulmasının kulaçka özelliklerine etkileri

Okan ELİBOL

Oğlakların çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklarına etki eden bazı çevre faktörlerinin etki miktarlarının heseplanması üzerine araştırmalar

Figen PUL, Ayhan ELÇİN

Mevsimsel ARIMA Modeli Kullanılarak Yeşilırmak Nehri Aylık Akım Serisinin Modellenmesi

Osman ÇEVİK, Kadri YÜREKLİ

Etlik piliç rasyonlarına enzim,büyütme faktörü,probiyotik ve organik asit ilavesinin besi performansı ve bağırsak mikroflorasına etkileri

İbrahim ÇİFTÇİ, Faruk ILDIZ, Ali SÖĞÜT, Necmettin CEYLAN