AgroMetShell Modeli Kullanılarak Türkiye’de Buğdayın Verim Tahmini

Tarımsal politikalar bir ülkenin tabii kaynaklarının etkin bir şekilde kullanımında önemli rol oynar. Çeşitli ürünlere ait ekim alanlarının, üretim miktarı ve verimlerinin zamanında belirlenip tahmin edilmesi tarımsal planlama için önemlidir. Aksi durumda tarımsal politikaların ülke gerçekleri ve kalkınma hedefleri ile uyumlu olarak geliştirilmesi güçleşecektir. Anadolu platosunda tahıl üretiminin çoğu kuru tarım şartlarında yürütülmektedir. Bu nedenle yıllar arasındaki yağış değişiminden çok etkilenmekte, bu da gıda güvenliği açısından önem taşımaktadır. FAO ile yürütülen Teknik İşbirliği Projesi kapsamında AgroMetShell modeli kullanılarak verim tahminleri yapılmıştır. AgroMetShell modelinin çalıştırılabilmesi için gerekli olan meteorolojik veriler, bitki katsayıları, fenolojik gözlemler, toprak özellikleri ve NDVI görüntüleri hazırlanmıştır. Sulama yapılmadığı kabul edilerek, 265 istasyon için model çalıştırılmıştır. İstasyon bazında Su Gereksinim İndeksi Water Satisfaction Index-WSI grafiği ve değerleri elde edilmiştir . NDVI görüntüleri yardımıyla WSI değerleri araziye yayılmış ve il bazında ortalama değerler elde edilmiştir. Bulunan indeks değerleri ile TÜİK’e ait, illerin ortalama verim değerleri arasında istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuçta 2005 ve 2006 yılları için il bazında verim tahminleri elde edilmiştir. TÜİK’ten alınan istatistik verim değerleri ve modelin 2005, 2006 verim tahmini değerleri kullanılarak haritalar oluşturulmuştur. Tahmin edilen verim değerleri ile geçekleşen değerler arasında r ² = 0.9067 düzeyinde bir ilişki tespit edilmiştir

Estimation of Wheat Yield for Turkey Using AgroMetShell Model

Agricultural policy plays a major role in effective management of natural resources of a country. It is important that the acreage and condition of the various crop production sites, amounts and yields should be determined and forecast on time for a complete set up of agricultural planning. Otherwise, the development of agricultural policies in compliance with the realities of the country, and coinciding with development objectives beco me difficult. Most cereal production in the Anatolian Plateau is rainfed and therefore, exposed to the interannual variability of rainfall which directly affects the variability of the main cereals and food security as well. Yield forecasts were made by using AgroMetShell in the scope of FAO Technical Cooperation Project TCP . Meteorological data, crop coefficients, phenological observations, soil characteristics and NDVI data are prepared in order to run the model. Model was run at 265 stations for unirrigated conditions. Water Satisfaction Index WSI values and graphics were obtained. By using NDVI data, average values of WSI calculated city by city. Statistical analysis were made between WSI values and statistics. As a result yield forecasts of cities were obtained for wheat in 2005 and 2006. Maps were prepared by using statistics and yield forecasts for 2005 and 2006. A relation of r ² = 0.9067 calculated between yield forecasts and statistics

___

  • Archer E., E. Mukhala , S. Walker and M. Dilley. 2003. Critical areas for improvement in the ability of SADC agricultural sector to benefit from seasonal forecasts. Insights and Tools for Adaptation: Learning from Climate Variability Workshop, November 18-20, 2003, Washington, D.C.
  • Durak, M. ve L. Şaylan. 1997. Ekstrem Sıcaklıkların Bitkisel Üretime Etkilerinin CRPSM Modeli ile Analizi. Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler Sempozyumu, Ankara. 390-399.
  • Durak, M. ve L. Şaylan. 1998. İklim Değişiminin Tarımsal Meteorolojik Etkilerinin Modellerle Belirlenmesi. Tarım ve Orman Meteorolojisi’98 Semp., İstanbul Teknik Üniv. 292-295.
  • Eitzinger, J. and L. Şaylan. 1995. Einfluss der Witterungsparameter auf die Simulationsergebnisse eines Agrarmeteorologischen Modells. Bulletin of the Technical University of İstanbul. 48, 481-494.
  • FAO 1998. WINDISP version 3.0. Programme and manual. Rome, Italy: FAO.
  • FAO 2001b. Handbook for defining and setting up a Food Security Information and Early Warning System (FSIEWS). FAO-ESA, Agricultural Policy and Economic Development Series No. 6. Rome, Italy: FAO.
  • FAO 2004. AgroMetShell Toolbox CD-ROM. FAO-SDRN Working Paper Series (under preparation). Rome, Italy: FAO. - 124 –
  • Frère, M. and G. F. Popov. 1986. Early Agrometeorological crop yield forecasting. FAO, Plant Production and Protection Paper No. 73. Rome, Italy: FAO.
  • Gommes, R., F. L. Snijders and J. Q. Rijks. 1996. The FAO Crop Forecasting Philosophy in National Food Security Warning Systems, Chapter 6 in Report of the EU Support Group on Agrometeorology. EU-JRC official publications of the EU paper series.
  • Köksal, H. 1995. Çukurova Koşullarında II. Ürün Bitkisi Su- Verim İlişkileri ve CERES-Maize Bitki Büyüme Modelinin Yöreye Uyumluluğunun Saptanması. Doktora Tezi, Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Richards, G. Allen, S. Luis Pereira, D. Raes and M. Simth. 1998. Crop Evapotranspiration. FAO Irrigation and Drainage Paper 56, 1998. Rome.
  • Sezen, S. M. 1993. Çukurova Koşullarında Buğdayda Su- Verim İlişkilerinin Belirlenmesi ve CERES-Wheat Bitki Büyüme Modelinin Test Edilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Sezen, S. M., A. Yazar, R. Kanber ve M. Koç. 1998. CERES- Wheatv3 Bitki Büyüme Modelinin Çukurova Koşullarında Değerlendirilmesi. Tarım ve Orman Meteorolojisi’98 Sempozyumu, 1998, İstanbul Teknik Üniv., İstanbul. 301-309.
  • Şaylan, L., K. Sönmez ve J. Eitzinger. 1994. Bitki-İklim Modelleri Tarımsal Kuraklığın Analizine Bir Çözüm Olabilir Mi? I. Hidrometeoroloji Sempozyumu, 1994, İstanbul Teknik Üniv. 72-81.
  • Şaylan, L., O. Şen ve S. İncecik. 1995. Küresel Isınmanın Bitki Gelişimine Etkisinin Bitki-İklim Modeli ile Analizi. II. Hava Kirliliği ve Modellemesi Semp., 1995, İstanbul Teknik Üniv. 269-279.
  • Şaylan, L. ve U. Özen. 1997. Çevresel Değişimin Tarımsal Meteorolojik Etkilerinin Tahmini. Trakya’da Sanayileşme ve Çevre II. Sempozyumu, 1997, Kırklareli. 365-373.
  • Şaylan, L., M. Durak ve B. Çaldağ. 1998. Dünya’da ve Türkiye’de Bitki-İklim (Bitki Gelişimi Simülasyonu) Modelleri. Tarım ve Orman Meteorolojisi’98 Sempozyumu, 1998, İstanbul Teknik Üniv. 275-283.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN